X

La majoria dels passatgers de l’aeroport de Palma opta per fer-se un test d’antígens en arribar

S'ha duplicat el nombre de laboratoris a la Península, on es poden fer aquestes proves de manera gratuïta

20/12/2020

La majoria dels passatgers de l’aeroport de Palma opta per fer-se un test d’antígens en arribar

Aeroport de Palma (EFE)

Un dispositiu de 30 persones està treballant aquest diumenge a l’aeroport de Palma, en la primera jornada de control de PCR negativa de viatgers procedents de la península. Així ho ha informat aquest matí un dels coordinadors del dipositiu, Toni Riera. “La majoria de passatgers han optat per fer-se un test d’antígens en arribar“, ha destacat. Riera ha explicat que s’ha habilitat una zona d’espera on entre 25 i 30 passatgers –es pot ampliar la seva capacitat– romanen asseguts fins que reben els resultats de les proves, “la qual cosa pot trigar de mitjana entre uns set o vuit minuts”.

A les 12h30 del migdia, aquest era el balanç de les proves fetes als aeroports de les Balears: 335 tests fets. A l’aeroport de Palma, 159 proves i cap resultat positiu, a l’aeroport d’Eivissa, 90 proves i cap resultat positiu i a l’aeroport de Menorc, 86 proves i cap resultat positiu.

El principal objectiu dels qui treballen en el dispositiu és evitar cues i esperes innecessària. Per això, “els treballadors romandran a l’aeroport mentre hi hagi vols”, ha afegit el coordinador.

“Aquest diumenge, de moment, la jornada transcorre sense donar-se casos o situacions problemàtiques, atès que la majoria de passatgers arribats en els primers tres vols procedents de la Península estaven ben informats i han arribat a Balears amb PCR feta, cita prèvia per fer-la a la seva arribada o han optat per sotmetre’s a un test d’antígens a l’aeroport”, ha assenyalat.

“L’equip de sanitaris del dispositiu ha realitzat, fins ara, al voltant d’uns 50 tests d’antígens“, ha emfatitzat Riera, qui ha conclòs que “el treball del dispositiu consisteix a verificar les dades QR dels passatgers i comprovar si arriben a l’illa amb PCR feta”.

Riera ha explicat que existeix la possibilitat que aquesta xifra s’adapti segona la gent que vagi arribant en els pròxims dies de festes nadalenques. “La jornada, de moment, ha transcorregut sense moltes cues i el temps mitjà d’espera per a fer-se un test d’antígens a l’aeroport ha estat de màxim cinc minuts.

Toni Riera és un dels coordinadors del dispositiu de control de PCR negativa de viatgers a l’aeroport de Palma (Europa Press)

 

I és que aquest diumenge arranca el control de PCR negativa als aeroports i als ports de Balears a viatgers procedents de la Península. Ho fa amb un dispositiu de 215 persones contractades pel Govern balear, en col·laboració amb la Creu Roja, que controlaran les arribades a les 4 illes.

Els responsables dels dispositius de control sanitari a passatgers faran aquest diumenge una valoració de l’inici de l’activitat. Serà a les 10.30 hores a cadascun dels aeroports de les Illes, a l’exterior de la zona d’arribades.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha avançat aquesta setmana que aquest diumenge s’esperen 60 vols amb 9.800 seients oferts i vuit vaixells amb 5.700 llocs procedents de diferents comunitats de la Península.

A partir d’aquest diumenge, els turistes nacionals que es desplacin a Balears procedents de la Península hauran de presentar una PCR negativa realitzada en origen 72 hores abans d’arribar a la comunitat autònoma. Si no la duen feta, s’hauran de sotmetre a la seva arribada a un test d’antígens i s’enfrontaran a una sanció més el cost de la prova.

Els viatgers que arribin a Balears per motius justificats s’hauran de realitzar un test d’antígens a l’aeroport o port i lliurar un formulari. Si donés positiu, es confirmarà amb una PCR i haurà de guardar aïllament.

Els residents a les Illes, en canvi, podran fer-se la PCR en origen gratis. La consellera de Salut, Patricia Gómez ha recordat que s’ha duplicat el nombre de laboratoris a la Península, on es poden fer aquestes proves de manera gratuïta. A Catalunya, per exemple, han passat de dos a 15. En total, hi ha 222 laboratoris distribuïts entre les diferents comunitats autònomes.

El dispositiu de control estarà a la terminal d’arribades de l’aeroport i diferenciarà els vols interilles, que no estan obligats. En els ports, hi haurà dos controls diferenciats per a passatgers i vehicles.

La PCR negativa per a viatgers nacionals només serà obligatòria per a aquells que procedeixin de comunitats amb incidència acumulada superior a 150 casos per 100.000 habitants en les dues últimes setmanes.


Control a Menorca de passatgers: 8 vols i un vaixell procedent de la Península
La majoria dels passatgers que arriben a Eivissa desconeixen la nova normativa sanitària
Darrers passatgers que viatgen sense PCR
Més de 200 persones controlaran les arribades dels passatgers nacionals a ports i aeroports

20/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris