X

Totes les claus sobre la vacuna Pfizer

Espanya començarà a administrar les primeres dosis el pròxim 27 de desembre

23/12/2020

Totes les claus sobre la vacuna Pfizer

/EFE

Espanya començarà a administrar la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 el pròxim 27 de desembre. El president de la Societat Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas, aclareix a Efe alguns dubtes que poden sorgir i és categòric: “L’efecte secundari més terrorífic és no vacunar-se”

1.- Científics i autoritats diuen que les vacunes aprovades són segures, però de debò es té la certesa havent-les desenvolupat tan de pressa?

Un desenvolupament tan ràpid és una fita històrica de la ciència més que un demèrit, que ha possibilitat que, davant un problema molt greu de salut pública, es disposi de l’únic instrument que ens va permetre modular el problema en el període de temps més breu possible.

Si un fàrmac és autoritzat pels òrgans reguladors, que estan constituïts per professionals de molt alta solvència científica, és perquè tenen claríssimament clar que el producte és segur i té els perfils d’eficàcia raonable, si no, amb total seguretat, no ho autoritzarien.

2.- La vacuna protegeix de la infecció o fa que, si em contagio, la malaltia no sigui greu?

La informació que hi ha disponible indica que la vacuna protegeix de la malaltia, però el que no sabem, perquè falta temps de vacunació per davant, és si ens protegeix també de la infecció. Puc estar en contacte amb el virus i no desenvolupar la malaltia perquè estic vacunat, però puc infectar-me i transmetre’l a altres persones.

Per això és tan important tenir en compte que, encara que estiguem vacunats, les mesures de protecció amb les quals estem convivint s’han de continuar mantenint, almenys, fins que arribem al 70% de cobertura vacunal, que és la que ens permetria començar a dir adéu a la pandèmia.

3.- Llavors, haig de continuar portant màscares, observar la distància social i la rentada de mans per molt de temps?

Encara que comencem a vacunar, seguirem en pandèmia. No puc dir durant quant temps caldrà seguir amb aquestes mesures, perquè no sé el ritme d’arribada de la vacuna, ni com anirem vencent les reticències d’aquest sector, que les enquestes donen com nombrós, que té certs recels a vacunar-se inicialment.

En principi, crec que podem pensar que al juny o juliol tinguem un percentatge ampli de la ciutadania vacunada, però no tinc clar que sigui el 70%.

4.- Quins són els efectes secundaris més normals que puc tenir?

Els més normals podrien ser febre, sensació de cansament i dolor en la zona d’administració.

Però el més terrorífic és no posar-te-la, perquè s’està creant el terreny adequat per a continuar augmentant la xifra de més d’un milió i mig de morts que tenim en el món per aquesta malaltia.

5.- Per què cal posar-se dues dosis i què passa si decideixo no posar-me o se m’oblida la segona?

Si no et poses la segona dosi estàs sense protegir adequadament. És com els nens, en el calendari vacunal infantil es posen diverses dosis de determinades bovines, perquè cal anar reforçant l’efecte que s’aconsegueix amb cada dosi.

En aquest cas és igual, es requereixen dues dosis per a estar completament protegit i augmentar la qualitat de la resposta protectora.

6.- Corro risc en vacunar-me si tinc algun tipus d’al·lèrgies?

Si hi ha antecedents d’al·lèrgies greus o al·lèrgies a algun component de la vacuna, està contraindicada. És com si un és al·lèrgic a la fruita seca, que no pot menjar-los.

7.- Quina és l’eficàcia de la vacuna?

Segons els assajos clínics i l’avaluat per les agències reguladores de medicaments, l’eficàcia ronda el 95%, tant en la vacuna de *Pfizer com en la de Moderna.

Encara que una cosa és eficàcia i una altra efectivitat. La primera es mesura sempre en condicions ideals, amb grups controlats. Una altra cosa és quan comences a aplicar-la massivament en la població, quan, potser, l’eficàcia pot baixar una miqueta, o no. En qualsevol cas l’eficàcia és bastant alta.

8.- Encara que ja hagi passat la Covid-19 m’haig de vacunar?

Com no sabem el temps de durada de la resposta protectora que produeix haver passat la malaltia per via natural, fins i tot ve bé. A més, si ets portador asimptomàtic i reps la vacuna no passa absolutament res.

9.- Quant dura la protecció, caldrà vacunar-se cada any com amb la grip?

No se sap, però per una qüestió de temps. Com encara no s’ha començat a administrar no es coneix el període de durada que té la resposta protectora. Això no se sap al principi amb cap vacuna.

Cal esperar que comenci la vacunació per a anar monitorant la resposta protectora. Pot ser que calgui posar-la-hi cada any, com la de la grip, però també pot no ser així, potser la resposta protectora és molt robusta i no fa falta.

10.- La nova variant del coronavirus que ha sorgit a Regne Unit pot afectar d’alguna manera les vacunes que s’han fet abans de conèixer-la?

No hauria, perquè a pesar que la mutació afecta a la proteïna spike (la que usa el virus per a entrar en les cèl·lules humanes) que és la que s’utilitza en la vacuna, és una petita mutació i les vacunes actuen sobre el territori complet, amb la qual cosa és molt difícil que pugui afectar la vacuna.

23/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris