X

La Covid-19 esborra el rastre de la grip: “Encara no hem vist la grip, no sols aquí sinó a tota Europa”

L'any passat, en aquestes dates, la malaltia ja era una ona epidèmica 

31/12/2020

La Covid-19 esborra el rastre de la grip: “Encara no hem vist la grip, no sols aquí sinó a tota Europa”

Imatge d'arxiu. /EFE

La mascareta i les barreres de protecció davant la Covid-19, sobretot una major vacunació, fan que en aquest 2020 la incidència de la grip estigui sent pràcticament nul·la en aquestes dates, en les quals altres anys rondava l’ona epidèmica de la malaltia.

“Encara no hem vist la grip, no sols aquí sinó en tota Europa i a Espanya. Europa està en el que es diu nivell interestacional: no s’aprecia la malaltia”, diu a Efe el cap de servei de Salut Pública de Cantàbria, Manuel Galán.

Aquest expert només té notícia de “tres països bàltics que tenen un nivell baix” de grip, enfront d’altres anys en què normalment a hores d’ara ja s’havia arribat a nivells mitjà o alts.

Galán explica és habitual que sobre Nadal, una època amb més moviment de persones i reunions familiars, es donessin major propagació i més casos de grip, per a albirar el començament de l’ona epidèmica.

Però aquesta situació no ha arribat en aquest 2020, marcat per un altre virus, el de la covid-19, al qual precisament es deu, en part, que la grip no s’hagi estès com altres anys.

La raó és que el coronavirus ha fet que ens protegim més, amb les màscares, la distància interpersonal i també, especialment, amb la vacuna. Enguany s’ha batut rècord en la campanya de vacunació contra la grip i s’està notant.

Les vacunes que s’han posat han estat moltes més que altres anys, comenta Galà, que agraeix a la població que s’hagi conscienciat de la importància de posar-se la dosi enfront de la grip.

Que hi hagi una gran proporció de població vulnerable i potencialment transmisora que s’hagi vacunat i que tingui una protecció suposa un “fre immunològic” i un mur “molt important” per a evitar que s’estengui la grip.

El cap de servei de Salut Pública insisteix que enguany s’ha vist l’efecte d’una major percepció de la importància de la vacuna per part de la població i dels professionals.

L’altre factor determinant que porta al fet que hi hagi menys grip és la major protecció física, les mascaretes.

“El fet que hi hagi barreres físiques, com la màscara, suposa una reducció molt gran d’aquesta possibilitat de propagació del virus perquè al no sortir les gotes, o sortir-ne moltes menys, és molt de menor la càrrega vírica que surt a l’ambient”, diu.

La vacuna “continuarà sent el millor element de prevenció” enfront de qualsevol virus.

31/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris