X

El rei subratlla el compromís “incondicional” de l’Exèrcit amb la Constitució

La Pasqua Militar ha estat marcada enguany per la polèmica provocada per uns militars retirats que amenaçaven contra el govern espanyol

06/01/2021

El rei subratlla el compromís “incondicional” de l’Exèrcit amb la Constitució

El rei Felip VI passa revista a les tropes durant la cerimònia de la Pasqua Militar celebrada, aquest dimecres, en el Palau Real a Madrid. / EFE

El rei ha assegurat aquest dimecres davant la cúpula militar el compromís “incondicional” de tots amb la Constitució i l’obligació de “respectar-la i observar-la” en ser “font de cohesió i marc i garantia de convivència, d’estabilitat i de solidesa democràtica”.

Felip VI, al costat de la reina Letizia, ha presidit la cerimònia de la Pasqua Militar celebrada en el Palau Real, marcada enguany, a més de la pandèmia, per la polèmica provocada per la carta d’oficials retirats enviada al rei amb crítiques al Govern i del xat amb amenaces contra l’ordre legal. L’acte ha estat la primera vegada que el Rei i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’han vist després que la setmana passada la Casa Reial anuncià la renovació de la Corona per fer-la més transparent, arran de la polèmica sobre el Rei Emèrit.

“La Constitució és el camí lliure i democràticament decidit pel poble espanyol. Tots estem incondicionalment compromesos amb ella, perquè és l’origen de la legitimitat de tots els poders i de totes les institucions de l’Estat. Una legitimitat que es renova cada dia respectant-la i observant-la”, ha subratllat el rei, qui ha recordat la seva condició de comandament suprem de l’Exèrcit.

En la carta signada per oficials retirats, alertaven que la “cohesió nacional” corria greu risc amb l’actual Govern “social-comunista, secundat per filoetarres i independentistes”. En paral·lel, es va conèixer el xat en el qual es parlava de “pronunciaments” i de “afusellar a 26 milions” d’espanyols pel seu malestar amb l’Executiu de PSOE i Unides Podemos, la qual cosa el Ministeri de Defensa va posar en mans de la Fiscalia.

Felip VI ha destacat que la Carta Magna reconeix “les llibertats i els drets i consagra els valors i l’ordre democràtics”. “També els deures als quals tots estem subjectes”, ha afegit. Un text el de 1978 que, segons el rei, és “el reflex d’Espanya”, en ser “font de cohesió, marc i garantia de convivència, d’estabilitat i de solidesa democràtica”.

Més contundent ha estat el discurs de la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui ha expressat el seu rebuig “més absolut” als promotors de la carta i del xat per “la seva intolerància, els seus deliris i el seu total allunyament dels valors castrenses”. Per a la ministra, els uniformats díscols són “una insignificant minoria, que només es representa a si mateixa, que busca una publicitat i un protagonisme que ni mereix ni té i que qüestiona irresponsablement les bases de la convivència a Espanya”.

Ha incidit en què “ningú té dret, i menys els qui en el seu moment van vestir l’uniforme de les Forces Armades, a perjudicar el seu immens prestigi”. Els militars espanyols, ha prosseguit, estan guiats per “la més estricta neutralitat política” i “formats exclusivament en el marc de la Constitució”, que defensarien “si fos necessari amb la seva vida”.

Felip VI i Robles han aprofitat l’acte per a homenatjar els morts per la covid-19 i expressar el seu elogi a l'”extraordinari” treball exercit per les Forces Armades des de l’inici de la pandèmia, primer en l’operació Balmis d’ajuda logística i, en l’actualitat, en l’operació Baluard, de rastreig.

06/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris