X

El Congrés dels EUA confirma la victòria de Biden mentre Trump promet una “transició ordenada”

Milers de seguidors del republicà, encoratjats per ell, van assaltar el Capitoli mentre a l'interior s'havia de certificar la victòria electoral del demòcrata

07/01/2021

El Congrés dels EUA confirma la victòria de Biden mentre Trump promet una “transició ordenada”

El Congrés nord-americà ha fet oficial la victòria de Joe Biden i de la vicepresidenta electa, Kamala Harris. Més de dotze hores després d’haver començat la sessió, que va haver de ser interrompuda per l’assalt dels seguidors de Trump al Capitoli. Ha estat una de les jornades més convulses de la història dels Estats Units.

Poc després, el president sortint, Donald Trump ha acceptat per fi la seva derrota tot i insistir que està en desacord amb el resultat dels comicis del passat 3 de desembre. Trump ha promès una “transició ordenada” el 20 de gener, quan Joe Biden assumirà la presidència per als pròxims 4 anys. Trump ha distribuït un comunicat poc després que el Congrés i el Senat hagin ratificat la victòria de Biden. Ho ha fet a través del compte de Twitter d’un dels seus principals assessors després que la xarxa social hagi bloquejat temporalment el seu perfil per justificar l’assalt al Capitoli en els seus darrers missatges.

El vicepresident sortint Mike Pence ha condemnat els incidents després de reprendre la sessió per ratificar els resultats de les eleccions. Pence ha afirmat que “els que heu causat els estralls al nostre Capitoli avui, no heu guanyat. La violència mai no guanya, la llibertat guanya, i aquesta continua sent la casa del poble”.

La ratificació posa el punt final a un procés electoral que havia d’haver conclòs quan el Col·legi Electoral va confirmar el triomf de Biden, el passat 14 de desembre. La sessió en el legislatiu està prevista a la Constitució com un tràmit per corroborar-ne els resultats, però Donald Trump va pressionar els seus aliats a les Cambres i al mateix vicepresident perquè s’arrogassin uns poders que no els corresponen segons la Constitució i anul·lassin alguns resultats a estats clau.

Pence ja va avançar abans que començàs la sessió que no estava disposat a fer-ho, però un centenar de congressistes i una desena de senadors republicans han allargat el debat presentant objeccions als resultats d’Arizona i Pennsilvània, on va guanyar Biden. Finalment, han estat rebutjades en sengles votacions a les dues cambres. Els incidents al Capitoli van dissuadir alguns senadors republicans, que no van presentar objeccions al resultat de Geòrgia, Michigan, Nevada i Wisconsin, com també estava previst.

Assalt al Capitoli: quatre morts i 14 policies ferits

Milers i milers de seguidors de Donald Trump, encoratjats pel president, es van acostar a l’edifici del Capitoli mentre a l’interior s’havia de certificar la victòria electoral del demòcrata Joe Biden.

Salvar els Estats Units, era el lema de la marxa. Cada vegada més gent, cada vegada més exaltats. A la porta, els pocs agents de policia intentaren aturar-los, sense aconseguir-ho. I després, entraren ordenadament.

A l’interior, la sessió s’interromp i els congressistes comencen a ser desallotjats i conduïts a llocs segurs. I els assaltants, ja campant com volien dins l’edifici després de trencar vidres, recorrent els passadissos amb banderes supremacistes, asseient-se als escons, molts d’ells armats, també entrant als despatxos, com el de Nancy Pelosi on deixaren una nota damunt la taula que posava “No aturarem”

El balanç: 4 morts, 14 policies ferits. Trump, que havia animat els seus seguidors a manifestar-se, publica un vídeo a Twitter en què demana a la gent que se’n vagi a casa, però a l’hora insisteix en la seva teoria del frau electoral i els mostra la seva estima.

Enmig de l’estupefacció general, es comencen a sentir reaccions. “Això no és una protesta, és una insurrecció”, assegurà el president electe Biden, qui afegia que “la democràcia està sota un atac sense precedents”.

També dins les files de Trump, el vicepresident Mike Pence i el líder de la majoria republicana, Mitch McConnell, pronunciaren discursos condemnant l’assalt.

L’assalt durà més de tres hores. La policia aconseguí dissoldre’l llançant gasos lacrimògens, per expulsar els manifestants de l’edifici. Això va ser poc abans que començàs el toc de queda, a les sis de la tarda, que havia decretat de manera urgent la batlessa de la capital. Una cinquantena de persones foren detengudes, segons el balanç policial. Així acabà un assalt insòlit en la història moderna, amb un únic precedent: el de 1812 quan les forces britàniques ocuparen Washington i atacaren el capitoli i la casa blanca.

Moltes les veus demanen a Mike Pence que faci ús de l’esmena 25 de la Constitució del país, que estableix que el vicepresident pot assumir les funcions del president si es determina que és incapaç de complir els poders i deures del seu càrrec. Una altra opció, tot i que els experts la rebutgen per manca de temps, és sotmetre Trump a un segon ‘impeachment’ o judici polític.

07/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris