X

Les companyies aèries hauran de demanar la condició de resident al final de la compra dels bitllets

El Govern negocia ara amb les aerolínies perquè canviïn l'algoritme que s'aplicava fins ara i que privilegiava els seus interessos comercials

08/01/2021

Les companyies aèries hauran de demanar la condició de resident al final de la compra dels bitllets

Clica el play per escoltar la roda de premsa completa del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons

Ara per ara, la majoria de companyies aèries i marítimes, a excepció d’unes poques, demanen per la condició de resident a les illes i el descompte del 75% a l’inici de la compra del bitllet. Això fa que s’apliqui un algoritme diferent que pot dur a un increment del preu de sortida, depenent de si el client és resident o no.

De fet, la Comissió Nacional del Mercat i la Competència va assenyalar que des de l’augment del descompte de resident del 50 al 75 per cent, els preus s’havien encarit de sortida un 22 per cent a les Illes. La novetat és que els pressuposts generals de l’estat d’enguany inclouen l’obligació que, a partir del primer de març, les companyies hauran de fer la pregunta del descompte de resident al final del procés de compra, per evitar dos preus de sortida diferents.

Així ho ha explicat avui en roda de premsa el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons. I és que l’algoritme que s’aplicava fins ara i que demanava si el client era resident al principi del procés, acabava privilegiant els interessos comercials a través de les estratègies de venda de les companyies. “Quan vàrem passar del 50 al 75% del descompte, vàrem veure que el preu dels billets s’incrementava”, ha explicat el conseller, “i no estava justificat”.

El Govern ja ha parlat amb les diferents companyies aèries perquè canviïn l’algoritme que s’aplicava fins ara. “És una passa important perquè el descompte de resident repercuteixi damunt els residents i no damunt el compte de resultats de les companyies”, ha declarat el conseller Marc Pons.

En aquests sentit, la partida del transport aeri per a Balears s’ha incrementat en els pressupostos del 2021. Fins ara, la comunitat comptava amb 117 milions d’euros de bonificació del descompte de resident, i en aquest 2021 comptarà amb 212 milions d’euros, que ja inclou l’augment del 50 al 75% del descompte.

Quant al transport marítim, també s’ha incrementat la partida, que ha passat dels 24,4 milions d’euros als 50,7 milions d’euros per a l’aplicació del descompte de resident. Aquesta partida és ampliable, de tal manera que si es gasta tota, s’ampliaria fins a arribar a la totalitat de la demanda.

També hi ha una partida específica de més de 4,4 milions d’euros per a la bonificació de les famílies nombroses, que compten amb un descompte del 5% en el preu dels bitllets.

ALTRES MESURES DAMUNT LA TAULA:

El Govern estudia també l’aplicació d’altres mesures per garantir que als residents de les Illes no els perjudiqui la seva condició d’insularitat, com és l’establiment d’un sostre màxim de preus.

08/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris