X

Més de dos mesos per tenir resposta a les reclamacions de reemborsament d’un bitllet d’avió

Les aerolinies deuen més de 7 milions a les agències de viatge

11/01/2021

Més de dos mesos per tenir resposta a les reclamacions de reemborsament d’un bitllet d’avió

Imatge d'arxiu. /EFE

L’associació de consumidors de Balears, Consubal, va tancar l’any amb una trentena de reclamacions de reemborsament de billets d’avió cancelats en la primera onada per resoldre.  Diu el president de l’entitat , Alfonso Rodríguez, que hi ha companyies que es limiten a confirmar al consumidor el que ja sap, que li han entregat un val a canvi del vol suspés, mentre la immensa majoria responen que estan “estudiant” el cas i es posaran en contacte amb l’afectat en breu. El fet, diu Rodríguez, és que això passa “tres o quatre mesos després d’haver reclamat” tot i que la normativa les obliga a reemborsar els bitllets en només 7 dies.

S’ha de tenir en compte que els passatgers tenen dret igualment a demanar la devolucio dels doblers dels passatges que no poguin fer servir perquè les restriccions de la segona ona els impedeixen arribar al destí. “Davant el dubte d’interpretació de terminis, en el moment que siguem víctimes d’una cancelació o sapiguem que no podrem desplaçar-nos per causa d’una força major com és el tancament perimetral de ciutats, regions o comunitats, hem de posar la reclamació”, explica el vicepresident de Facua, Miguel Ángel Serrano que ha detectat major predisposició de les aerolínies a tornar els doblers.
Recordem, la normativa estableix que primer hem de reclamar davant la companyia; després, si no s’atén satisfactòriament la nostra pretensió, ho podem fer davant l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) del Ministeri de Foment que continua sumant expedients sancionadors contra les aerolínies de la mateix manera que ho ha fet el govern balear
Recordem que en suspendre’s els vols per mor del coronavirus, bona part de les responsables del transport comercial de passatgers dificultaren qualsevol opció que no fos obtenir un val per bescanviar amb un altre vol (de les 22 companyies analitzades per Facua, només 13 havien complert correctament amb el seu deure amb els consumidors). Consubal recomana que passats tres mesos de la presentació sense èxit de la nostra reclamació davant la companyia aèria, ens adrecem a AESA (un tràmit que es pot fer a través d’internet). Altres entitats, com Facua, hi recórren passat només un mes de silenci de l’aerolínia.
Bitllets de 3.000 euros
Dels consumidors que ja han recuperat els doblers dels bitllets que reclamaven a través de Consubal, pràcticament tots ho han fet per preus d’entre 2.500 i 3.000 euros. “Embullen la troca per a què el consumidor es cansi i desisteixi de la seva reclamació; saben però que això difícilment passarà per quantitats importants i opten per liquidar aquestes reclamacions de quantitats quantioses”, explica Alfonso Rodríguez.
L’excusa de les aerolínies
L’Associació de Línies Aèries s’excusa en la quantitat ingent de reclamacions a què s’han hagut d’enfrontar les aerolínies amb plantilles retallades pels ERTO’s, al temps que defensa que ja hi ha companyies que han reemborsat els bitllets cancelats dels seus clients o s’han manifestat disposades a fer-ho. Recorden que és una situació que els ha desbordat amb 400 mil reclamacions en els primers dos mesos d’estat d’alama i enmig de greus dificultats econòmiques per un descens del 80% de passatgers.  
Les companyies deuen més de 7 milions a les agències de viatge
No podem oblidar les agències de viatges a qui les companyies d’aviació deuen una quantitat milionària de doblers justament per reemborsament pendent de bitlles inclosos dins paquets de vacacions o viatge. Una quanitat que només a Balears suposa més de 7 milions d’euros que les agències han hagut de tornar per avançat als seus clients.

11/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris