X

Bernat Aguiló: “Durant el confinament, gent amb ordres d’allunyament no tenia on anar”

El Servei d'Atenció Social als Jutjats funciona des de fa 34 anys. Al 2019, va atendre més de 1.000 usuaris

13/01/2021

Bernat Aguiló: “Durant el confinament, gent amb ordres d’allunyament no tenia on anar”

El Servei d’Atenció Social als Jutjats va atendre al 2019 1.100 persones. La Fundació Ires s’ocupa de prestar el servei a totes les seus judicials de les Illes i, per fer-ho, compta amb un pressupost de 225.000 euros que aporta anualment la Conselleria d’Afers Socials.

El coordinador del servei, Bernat Aguiló, explica que atenen no només encausats sinó qualsevol persona implicada en un procediment judicial, inclosos jutges, fiscals i altres professionals que consulten sobre un cas concret.

Observa que a Inca i Manacor s’estan trobant amb un volum molt alt de persones desnonades i que, a Menorca, intervenen en molts casos de guàrdies i custòdies conflictives. Pel que fa a Palma, predominen els casos d’encausats penalment. Aguiló explica com ha canviat el perfil d’usuari, des que va començar el servei, fa 34 anys. “Llavors ateniem persones molt joves amb problemes de drogodependències. Ara l’usuari és major, té com a mitjana 30-40 anys i vol posar fi a les seves problemàtiques judicials i reconduir la seva vida”, comenta.

“El que fem és elaborar un pla d’intervenció perquè la persona superi les dificultats que té. Adaptat a cada cas. Sempre comencem xerrant perquè la gent acaba explicant el que realment li preocupa i necessita superar. I no sempre aconseguim una solució definitiva. De vegades, l’objectiu és simplement que aquesta persona sigui menys perillosa per als altres”, afegeix el coordinador.
Noves casuístiques durant el confinament
Durant el confinament, Aguiló recorda que “ens trobàvem que persones a les quals s’imposaven ordres d’allunyament no tenien on anar perquè pensions i hotels estaven tancats. Hi va haver moltes mesures cautelars d’aquest tipus i el sistema judicial es va veure desbordat. De vegades varem trobar solucions, però no sempre”.
Aguiló recorda que la porta del servei “està oberta a tothom” i que també els poden contactar telefònicament, al 971 726 227.

13/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris