X

Bars i restaurants de Mallorca lluiten per subsistir amb el menjar per endur

9.400 establiments afronten aquesta nova restricció amb la incògnita de com respondrà el client

13/01/2021

Bars i restaurants de Mallorca lluiten per subsistir amb el menjar per endur

Terrasses tancades i gent demanant menjar per endur-se’n. És la nova imatge dels bars i restaurants a Mallorca que fan el que poden per sobreviure. La nova restricció impedeix servir tant al local com a la terrassa. La mesura, si no es prorroga, durarà fins dia 30 de gener.

El restaurant Gran Buffet Siglo XXI de Santa Ponça, abans de la pandèmia, feia més de 100 menús diaris. Darrerament, només amb terrassa, en feia uns 30 o 40. Ara hi preparen entrepans i tàpers amb menjar per endur, sense saber gaire bé com funcionarà el negoci.

La imatge de les ciutats canvia, sense les terrasses. La plaça Joan Carles I de Palma llueix totalment diferent, sense les taules i les cadires del mític Bar Bosch. L’establiment ha passat de tenir una trentena d’empleats, a només quatre. Atenen els clients que s’apropen per endur-se’n un cafè o un entrepà. Per mantenir la clientela i el prestigi també ofereixen, per primera vegada, servei a domicili, tot i que reconeixen que, econòmicament, no compensa.

Al municipi de Manacor ja és el tercer pic que els bars i restaurants es veuen obligats a tancar. Tot just s’estaven recuperant del confinament perimetral d’un mes que va patir el municipi a l’octubre.

Els carrers molt més buits que de costum i la gran majoria de bars i restaurants tancats. Només alguns han decidit aixecar la barrera per servir cafès i berenars per endur-se’n.
Molts ajuntaments, com el d’Inca, aprovaran per ple convocatòries d’ajudes econòmiques directes per a negocis i autònoms, i mantendrà la supressió de taxes com l’ocupació de la via pública per pal·liar-ne els efectes.

Molts de bars han obert aquest primer dia com a prova, però asseguren que el ritme del negoci no és el que s’esperaven. Alguns ja es plantegen no obrir més fins que no es permeti tornar a instal·lar les terrasses. D’altres, directament ja no han obert. Una situació complicada per als 9.400 bars i restaurants que hi ha a Mallorca.

13/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris