X

Trump s’haurà de sotmetre a un segon ‘impeachment’

L’inici del procés es produeix quan queda una setmana per a que deixi la Presidència i una setmana després de l’assalt al Capitoli

14/01/2021

Trump s’haurà de sotmetre a un segon ‘impeachment’

La Cambra de Representants dels Estats Units (EUA) ha activat el procediment per obrir un nou judici polític (‘impeachment‘) contra Donald Trump per “incitació a la insurrecció”. Això quan falten només set dies perquè deixi la presidència dels EUA.

Trump es converteix així en el primer president que se sotmetrà a dos ‘impeachment’. Els demòcrates han obtingut 232 vots a favor del procés, dels quals deu corresponen a congressistes republicans descontents amb Trump, i 197 en contra. Ara serà al Senat, on se celebrarà el judici polític. Quan i com es farà és, ara per ara, una incògnita.

Tot això passà ahir dimecres, quan es complia una setmana de l’assalt al Capitoli per part de seguidors de Trump. “La violència i el vandalisme no tenen cabuda en el nostre país”, ha dit el president, que ara condemna l’assalt que ell mateix va incitar. En cap moment Trump ha mencionat l”impeachment’.

El cert és que el Capitoli de fa una setmana contrasta amb el d’ara. Al Centre de Visitants, a sales que en circumstàncies normals visiten els turistes, descansen els agents de la Guàrdia Nacional que participaran en les tasques de seguretat de la presa de possessió de Joe Biden, que se celebrarà d’aquí a una setmana. La institució està absolutament blindada. Tanques altes de ferro envolten el recinte, per protegir-lo de la turba de fa només set dies, que va descol·locar el país i el món sencer.

El fundador de Twitter defensa el veto a Trump, però admet que ho veu com un “precedent perillós”

El responsable de Twitter, Jack Dorsey, ha defensat aquest dijous la suspensió del compte en aquesta plataforma del president Trump com una decisió correcta però que, al mateix temps, estableix un precedent perillós en una internet global i lliure.

La decisió adoptada després del violent assalt al Capitoli va ser l’adequada, però una prohibició d’aquest tipus té ramificacions “significatives” i, a llarg termini, pot “erosionar” el propòsit d’una internet oberta, assenyala Dorsey en una sèrie de tuits. No obstant això, el CEO de Twitter subratlla que “aquest és un moment de gran incertesa i lluita per a moltes persones a tot el món” i assegura que el seu objectiu es dirigeix a avançar cap a “un major enteniment” i “una existència més pacífica en la terra”.

Després d’assegurar que no celebra ni se sent orgullós per haver vetat al president estatunidenc, Dorsay aclareix que la mesura es va adoptar després d’un “clar advertiment” i en funció de les amenaces sorgides, tant fora com dins de la xarxa social.

El seu missatge es coneix després que divendres passat, Twitter suspengués permanentment el compte de Trump davant “el risc d’una major incitació a la violència”. En aquesta xarxa, la preferida del governant, Trump havia emès més de 55.000 missatges durant més d’onze anys i ja comptava amb 89 milions de seguidors.

També Facebook i Instagram van bloquejar l’accés del president al seu compte almenys fins que es completi el traspàs de poder el 20 de gener, i Twitch va desactivar el seu perfil indefinidament. L’última a sumar-s’hi a aquesta mena de mesures ha estat la xarxa social Snapchat que aquest mateix dimecres va anunciar la suspensió permanent del compte de Trump.

14/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris