X

Estudi Zero reviu un dels textos més desbaratats de Boris Vian

"L'Schmürz" es representarà els dies 15, 16 i 17 de gener al Teatre Sans de Palma

14/01/2021

Estudi Zero reviu un dels textos més desbaratats de Boris Vian

El Teatre Sans de Palma vol mostrar que la cultura és segura. Manté la seva programació, això sí, complint totes les mesures de seguretat i amb una cabuda del 30%. Aquest cap de setmana, fan un particular homenatge a l’autor avantguardista Boris Vian, interpretant una de les seves obres més desbaratades: “L’Schmürz”.

És complex definir el terme Schmürz, una incògnita. Un significat proper podria ser el d’un sofridor, un patidor. Però generar aquesta incògnita, aquesta confusió, és precisament el que cerca l’autor del text, Boris Vian. Un bohemi inconformista, incomprès a la seva època, i que ara la companyia Estudi Zero homenatja coincidint amb el centenari del seu naixement.

“És una història absurda, desbaratada, grotesca, políticament incorrecta. D’una família que fuig d’un renou i va pujant escales i es reclou cada vegada a un espai més petit acompanyats d’aquest Schmürz. I és una bogeria, un text bastant absurd, però també bastant crític, bastant àcid, amb un humor negre molt especial”, explica l’actor i director de l’adaptació, Pere Mestre.

Però, què encarna realment aquest Schmürz? “Es tracta d’un personatge que per ventura hi és o no. Potser un mort, però tal vegada no hi és. Representa tota la ràbia dels personatges, una ràbia que colpeja l’Schmürz“, explica l’actor Jaume Sastre.

A banda d’aquest personatge fantasmagòric, proper al món oníric i la il·lusió, l’obra genera una segona incògnita. Un renou. Un so estrident que pot generar paral·lelismes amb la nostra actualitat. “Aquest renou que senten els personatges podria ser qualsevol vivència d’ara, el renou mediàtic, la por a les pandèmies, podria ser similar”, apunta Pere Mestre.

Si voleu fugir de la lògica del llenguatge, i endinsar-vos en el més surrealista dels mons, teniu l’oportunitat de fer-ho. “L’Schmürz” es representarà els dies 15, 16 i 17 de gener al Teatre Sans de Palma.

14/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris