X

El Bisbat tem que les restriccions d’aforament agreugin la tendència a la baixa del nombre de feligresos

Les misses i les activitats en streaming s'han convertit en una alternativa efectiva amb molt de seguiment, que molts sacerdots continuen explorant

16/01/2021

El Bisbat tem que les restriccions d’aforament agreugin la tendència a la baixa del nombre de feligresos

EDUARDO PARRA/Europapress

L’obligació de limitar al 30% l’aforament en els llocs de culte està condicionant i obligant a reorganitzar la pràctica religiosa de diferents confessions a Balears. En el cas concret de l’església catòlica, preocupa que la reducció del nombre de fidels vagi més enllà de les circumstàncies obligades per la pandèmia i agreugi una tendència ja a la baixa.

El vicari general de la Diòcesi de Mallorca, Josep Adrover, ha traslladat el temor al fet que les últimes reduccions d’aforaments en els temples agreugi un descens de participants en les celebracions religioses, que ja arrossegava en els últims temps, “molt abans de l’arribada de la pandèmia”.

Adrover ha compartit el sentiment que li traslladen els rectors de la diòcesi. “Hem de ser realistes. Em deia un sacerdot que el que la Covid s’ha emportat, ja no tornarà”, ha apuntat sobre la reducció de feligresos, encara que disposat a traslladar un missatge més optimista d’ànim als fidels perquè continuïn participant de les celebracions, conscient malgrat tot que un percentatge deixarà de fer-lo.

El sacerdot reconeix, segons li han fet arribar els rectors, que són persones majors especialment les que, ja des de l’inici de la desescalada el juny passat, deixen d’assistir a les celebracions “per por” o per seguir les recomanacions dels seus fills o acompanyants de no exposar-se a situacions de risc.

Tanmateix, el vicari general ha destacat que aquest sentiment de “descoratjament” no es dona en situacions concretes, com s’ha vist ara per Nadal o en determinades festes populars que, tot i que suspenen els actes civils, les celebracions religioses continuen tenint una gran acollida.

En aquest sentit, Adrover ha destacat especialment el cas dels funerals de joves persones conegudes als pobles o a les parròquies, que solen congregar moltes persones. En aquest cas, ha reconegut, és especialment dolorós i complicat mantenir el control i limitar la participació de  feligresos.

Però malgrat la reducció en els aforaments, el vicari general ha ressaltat l’augment en els últims mesos de les demandes en els serveis de Càritas i la participació de persones voluntàries. “La demanda és impressionant i en moltes parròquies ha hagut de reforçar-se”, ha afegit.

La declaració de pandèmia i el primer confinament estricte, amb la impossibilitat d’acudir físicament als temples va obligar a fer les celebracions i les activitats en streaming que, en alguns casos, s’han mantingut. El vicari general ha destacat que alguns sacerdots continuen explotant aquesta via i han mantingut la retransmissió d’activitats o celebracions a través d’Internet. A més, segons ha apuntat, les misses retransmeses tenen “molt de seguiment” i cada vegada hi ha més oferta de canals com les retransmissions de la Seu.

16/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris