X

“Emocionalment, la vacuna és una bona notícia; hem de creure en la ciència i no hem de desaprofitar aquesta eina”

El coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, admet que la societat se senti ara "trista, cansada i frustrada" perquè això és normal i que enfrontar-se uns amb els altres empitjora la situació

19/01/2021

“Emocionalment, la vacuna és una bona notícia; hem de creure en la ciència i no hem de desaprofitar aquesta eina”

Al vídeo, la roda de premsa sencera d'aquest dimarts amb el psiquiatre Oriol Lafau i el portaveu de Malalties Infeccioses, Javier Arranz.

El coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, ha advertit que en l’actualitat hi ha més problemes de salut mental a Balears de les que hi va haver durant el confinament decretat al març de l’any passat. “És paradoxal que el confinament dur va ser com una ‘lluna de mel’ i en aquests moments estem molt pitjor”, ha explicat en una roda de premsa, en la qual ha recomanat unitat, solidaritat i responsabilitat per a afrontar la frustració que genera la crisi sanitària del coronavirus.


El telèfon d’atenció psicològica 900 112 003 atén a un miler de persones

“Segurament en aquell moment anàvem tots a una, encara que la situació del confinament era complexa, tots anàvem a una i hi va haver un menor sofriment emocional“, ha assegurat Lafau, posant d’exemple els aplaudiments que la gent feia des de ca seva per donar suport als sanitaris.

Lafau, que és psiquiatre, considera que la població estaria preparada per a un altre confinament total: “Evidentment estem preparats, no és fàcil prendre aquestes decisions, però emocionalment sí que estem preparats“.

“Com a societat cal fer un pas més, deixar de queixar-nos i buscar solucions conjuntes“, ha dit Lafau, que és partidari de “viure el dia a dia, com a via contra la incertesa” i per a combatre la tristesa i la frustració que generen la situació actual.

També ha assenyalat la importància de confiar en la ciència i tenir en compte que hi ha una vacuna. “Per confiança emocional, cal creure en la ciència i no desaprofitar aquesta eina que se’ns brinda”, ha animat.

“Encara estem en la culpa i en la queixa i fins que no fem un pas més, d’una societat mes madura, per a resoldre els problemes, no podrem sortir. Si no anem tots a una, i deixem de queixar-nos i buscar culpables, no sé si ho aconseguirem“, ha assegurat.

L’especialista ha advertit que “les situacions complexes no tenen solucions úniques” i ha dirigit les seves recomanacions d’anar dia a dia cap a la gent que està patint més. “Cal entendre que tots hem d’anar a una, encara que la situació sigui molt complexa, serà l’única manera de sortir”.

Els sanitaris estan decebuts

Sobre l’afectació de la fatiga pandèmica en el personal sanitari, Lafau ha dit que encara no disposa de dades però que estan “atenent molta gent”. Ha indicat que, per col·lectius, l’emoció predominant dels professionals sanitaris “és la decepció de la situació i de com s’està comportant la gent”, per als infants seria la por i per a la gent gran la por i la tristesa.

El consell per a la decepció dels professionals sanitaris també és “viure el dia a dia, no fer previsions fatalistes i mirar al del costat“. “És per a tots, encara que cadascun tingui la seva emoció predominant”.

Solidaritat i responsabilitat

Sobre les manifestacions en contra de les restriccions les considera “totalment comprensibles”. “Estic a favor que la gent es pugui manifestar, però hi ha moltes maneres de manifestar-se” i ha advertit del risc sanitari de les concentracions “sense control”.

El coordinador autonòmic de Salut Mental ha advocat per manifestar-se en xarxes socials, on es guarda la seguretat i es pot tenir “molt més impacte que ajuntant a molta gent sense mesures de seguretat, que és una cosa perillosa a nivell de salut pública”.

“Les paraules importants ara són solidaritat i responsabilitat. Encara que un percentatge petit no segueixi les normes, la gran massa de la societat l’està fent bé, però si no ho fem tots bé, no sortirà bé”, ha advertit.

Ha recalcat que la salut mental és “un termòmetre de la societat” i amb la crisi sanitària hi ha més consultes de salut mental. Lafau ha indicat que a nivell estatal es parla d’augments d’entre un 12 i un 15%, però ha dit no disposar de dades. “Estem en plena voràgine, en aquests moments cal prevenir tot aquest malestar de salut mental”.

19/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris