X

El govern espanyol i els agents socials aproven ampliar els ERTOs fins al 31 de maig

19/01/2021

El govern espanyol i els agents socials aproven ampliar els ERTOs fins al 31 de maig

La ministra de Treball i el ministre de Seguretat Social, Yolanda Díaz i José Luis Escrivá. / EFE

El Govern espanyol, els sindicats i la patronal han aconseguit un nou acord per a estendre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 31 de maig conformement a l’última proposta realitzada per l’Executiu, que contempla la pròrroga de tots els ERTO sense necessitat de noves autoritzacions administratives.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha valorat que els agents socials “no hagin esgotat” el temps de negociació i que s’hagi actuat “amb responsabilitat per a donar certitud a empreses i treballadors”.

“Per a empresaris, afavorim ajudes i transmetem certeses, i el primer que cal fer és garantir el teixit productiu tal com el tenim en l’actualitat”, ha postil·lat Díaz, després de traslladar als treballadors “calma” i deixar clar que d’aquesta crisi no es pot sortir amb més pobresa, precarietat o de pitjors condicions. “Li dic als treballadors que aquest nou acord permet transitar la crisi econòmica més dura que mai no hem conegut”, ha emfatitzat.

Així mateix, en matèria de protecció social ha dit que es mantenen els nivells de protecció per a aturats encara que manquin dels requisits de carència. “Mantenim i prorroguem les mesures de protecció per a un col·lectiu que ha estat durament colpejat”, ha ressaltat, després d’apuntar que també contínua la prohibició a les empreses acollides a ERTO d’acomiadar durant sis mesos.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha agraït per la seva part la tasca dels interlocutors socials “per haver creat aquest clima d’enteniment” que ha permès que “amb la suficient antelació puguem anunciar aquest acord”. L’Executiu va posar sobre la taula un nou text i l’acord va quedar únicament pendent que els òrgans de direcció de sindicats i patronal donessin el seu vistiplau a aquest.

El Comitè Executiu de la patronal (CEOE) que dirigeix Antonio Garamendi ha donat aquest mateix matí el seu suport, per unanimitat, al document del Govern i Cepyme ha fet el mateix aquesta tarda.

Per la seva banda, els sindicats CCOO i UGT, que aquest matí no donaven l’acord per tancat a l’espera que es resolguessin “alguns detalls”, ja han comunicat el seu aval a l’últim document de l’Executiu, segons han assenyalat Escrivá i Díaz.

D’aquesta manera, Govern i agents socials tornen a aconseguir de ple acord una nova pròrroga dels ERTO, que mantindrà en termes molt similars la regulació actual, deixant com estava el compromís de manteniment de l’ocupació durant sis mesos malgrat les demandes de les patronals per a flexibilitzar-lo.

L’última proposta presentada pel Govern espanyol plantejava la pròrroga de tots els ERTO sense necessitat de noves autoritzacions administratives, la qual cosa estalviarà costos de gestió i burocràtics. Al mateix temps, introdueix un mecanisme automàtic de canvi entre els anomenats ERTO d’impediment i de limitació perquè es pugui transitar entre tots dos tipus d’ERTO sense necessitat d’autorització administrativa.

D’altra banda, el plantejament de l’Executiu central és renovar en bloc tots els mecanismes actuals de protecció de treballadors i empreses, si bé no es descarta que se sumin nous sectors a la categoria de ‘ultraprotegits’. “El marc d’ERTO que s’ha aprovat, en el substancial, manté el model que ha estat vigent aquests últims quatre mesos”, ha afegit Escrivá.

Així, la proposta del Govern per a prorrogar els ERTO manté el compromís de manteniment de l’ocupació i la prohibició a les empreses que facin ERTO d’acomiadar, repartir dividends i realitzar hores extraordinàries.

Els treballadors afectats per ERTO continuaran tenint accés a la prestació sense període de carència, no els computarà el període consumit fins a gener de 2022 i la prestació equivaldrà al 70% de la base reguladora.

Tots dos ministres han apuntat que aquesta nova pròrroga suposa un cost de més de 5.000 milions d’euros. Segons les últimes dades de la Seguretat Social, a tancament de desembre estaven en ERTO més de 755.610 treballadors, encara que en el pic alt de la pandèmia els treballadors protegits van arribar a ser més de 3,4 milions.

19/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris