X

Salut mantindrà encara les restriccions fins arribar a nivells molt per davall dels actuals

El portaveu de Malalties Infeccioses assegura que Mallorca va assolir el 31 de desembre el pic de la tercera onada

21/01/2021

Salut mantindrà encara les restriccions fins arribar a nivells molt per davall dels actuals

Foto: EFE

En les darrers 24 hores s’han fet 5.500 proves diagnòstiques de Covid-19 a les Illes Balears i la taxa de positivitat se situa en el 9,9%. Una certa davallada que coincideix amb la millora de la situació a Mallorca. En aquesta illa, el pic de la tercera onada es va donar el dia 31 de desembre i des de llavors la corba ha anat baixant. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que a partir de Cap d’Any, “estam en continuada baixada de la incidència. A Menorca l’increment està gairebé estabilitzat. I Eivissa està en positiu, però amb una baixada des de fa uns cinc dies”. Tot i això, Arranz no és partidari de retirar restriccions. “Com més ràpid vols llevar mesures, que hem vist que ajuden a baixar els casos, més problemes tenim”, ha defensat Arranz, per a qui el toc de queda a les 22.00 hores i el tancament de l’hostaleria s’estan demostrant eficients.

Com deia Arranz, a Menorca, durant els darrers dies, s’ha detectat una certa estabilització dels casos, però preocupa la situació de Ciutadella, on la incidència acumulada dels darrers 14 dies es dispara fins als 760 casos per cada 100.000 habitants. Per ara, el Govern hi descarta un confinament perimetral.

Sobre la negativa del Govern central d’avançar el toc de queda a les 20.00 hores, Arranz diu que no suposa un problema, ja que no ho volien activar de manera immediata.

Mentrestant, els contagis continuen creixent, de manera descontrolada, a Eivissa, on ja es freguen els 3.000 casos actius. La incidència acumulada en 14 dies se situa en més de 1.800 casos per 100.000 habitants i la situació encara no està estabilitzada. Quan la incidència a les Illes està per damunt dels 700 casos per cada 100.000. En les darreres 24 hores s’han detectat 243 positius en les proves de diagnòstic d’infecció activa (PDIA), una xifra que descendeix dels 402 d’ahir dimecres, però que encara continua sent prou preocupant.


Can Misses amplia en 34 llits més la seva capacitat per acollir-hi pacients de coronavirus
L’IB-Salut ofereix el trasllat urgent d’infermeres de totes les Illes a Eivissa, amb hotel inclòs, per fer front a la greu crisi sanitària

També pugen els contagis a Formentera: avui l’illa registra 17 nous casos positius més que ahir. En només 72 hores, la pitiüsa menor ha duplicat els casos de contagi, i ha passat dels 49 als 98 actuals.

El metge Arranz ha insistit en l’atenció als símptomes en relació a un brot detectat a Formentera arran d’un menjar familiar el dia de Reis: “Hi ha persones amb símptomes lleus, com una tos molt lleugera, que creuen que això no serà Covid, serà una altra cosa, però és Covid, perquè és el que ara tenim. Si una persona mostra símptomes de grip en aquests moments, no té grip, tindrà Covid i ha de quedar-se a casa i no tornar al treball o a un dinar”, ha recalcat.

Sobre aquest brot, la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha criticat que “les imprudències d’uns ens afecten a tots i totes” i ha demanat, a través del seu compte de Twitter, que “hem de complir amb les mesures de restricció i ho hem de fer per nosaltres i pels altres. La responsabilitat individual i col·lectiva és clau per frenar la propagació de la covid”, conclou la presidenta insular.

638 nous casos a les Balears

En el conjunt de les Balears, la Conselleria de Salut ha notificat avui 638 nous casos de Covid i el total acumulat és de 47.380 des del març. També s’han certificat 723 altes i el total de curats és de 36.975 persones que haurien superat el coronavirus. Ara mateix, 9.866 persones estan passant la malaltia a les Balears.

A la vegada, el degoteig de morts continua: avui s’ha notificat una nova defunció i el total de víctimes puja ja a les 539. Els casos actius baixen lleugerament respecte a ahir i se situen en els 9.866.

La pressió hospitalària

Augmenten els ingressos a les plantes de tots els centres hospitalaris però, sobretot a Eivissa amb 9 més i un total de 104 malalts de Covid a l’hospital. Salut també ha confirmat avui un nou malalt a la Unitat de Crítics de les Pitiüses i un total de 17 pacients molt greus.

A Mallorca són 4 els nous ingressos a planta i 334 les persones que romanen als hospitals; a més hi ha dos malalts més a les UCIs i ara mateix un total de 108 persones lluiten contra el coronavirus a la Unitat de Crítics.

Finalment a Menorca, la situació és molt més estable: l’UCI continua igual que ahir amb 3 malalts i són 13 les persones que resten a planta, una més que aquest dimecres. Entre totes les illes, hi ha 128 pacients crítics a les Unitats de Cures Intensives, és la xifra més alta en tota la pandèmia.

21/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris