X

Formentera passa al nivell 4 de risc extrem

22/01/2021

Formentera passa al nivell 4 de risc extrem

Formentera passarà al màxim nivell de protecció, el 4, “situació de risc extrem”, segons ha avançat el Director General del Servei de Salut de les Illes, Juli Fuster, al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio.

La incidència acumulada a Formentera s’ha triplicat en els darrers 15 dies. Dia 8 de gener estava en 206 casos per 100 mil habitants (a 14 dies) i ara està a 652 casos, segons ha explicat la portaveu del Govern, Pilar Costa, en roda de premsa aquest divendres.

Un dinar familiar el Dia dels Reis amb l’assistència de 15 persones seria la causa del sobtat augment de casos de Covid que hi ha hagut a Formentera, segons la Conselleria de Salut. Assistents en aquest dinar haurien encomanat posteriorment el virus a companys de feina.

En només tres dies, Formentera ha duplicat els casos positius, i ha passat de 49 a 98 persones afectades per la Covid. Per aquesta causa també s’han tancat dos grups de l’Escoleta Municipal sa Miranda després que un infant del grup d’1 a 2 anys ha donat positiu. 13 infants i 5 educadors d’aquesta escoleta estan confinats.

El Govern de les Illes Balears va anunciar dia 15 de gener el tancament perimetral de Formentera a partir del 16 de gener i fins al 30 de gener. Es limita així l’entrada i sortida de persones a l’illa, excepte per als desplaçaments essencials, justificats i de forma major, com l’assistència a centres sanitaris, acudir al lloc de treball o tenir cura de gent gran, menors i dependents. L’illa es manté de totes maneres en el Nivell 3. La mesura es publicarà al BOIB i entrar en vigor el mateix dia.

Les restriccions del Nivell 4

Pel que fa a aquests canvis, aquests afecten aforaments, horaris d’obertura i condicions concretes per desenvolupar diverses activitats. Els més rellevants són els següents:

    • Reunions socials

En el nivell 4 es permeten reunions en espais interiors sempre que no se superin els 6 participants i aquests pertanyin com a màxim a dos nuclis de convivència. Als exteriors es permeten les reunions de màxim 6 persones.

    • Restauració

En el nivell 4 es prohibeix el servei de restauració en espais interiors, excepte per a l’activitat de servei a domicili, que s’ha de dur a terme a porta tancada, i també de recollida de menjar i beure, que s’ha de dur a terme sense accés dels clients a l’establiment. Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 0.00 h. Entre les 22.00 h i les 0.00 h només es permet l’activitat de prestació de servei a domicili. No es permet el consum a les barres dels establiments.

Queda específicament recollit també que s’exceptuen els restaurants d’hotels i altres allotjaments turístics, que poden romandre oberts sempre que sigui per a ús exclusiu dels clients que s’hi allotgin, sens perjudici que també puguin fer serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment. També s’exclouen els serveis de restauració de centres sanitaris i sociosanitaris i de centres de formació i de treball dirigits a persones treballadores. L’aforament dels espais interiors, però, queda reduït al 30 % de la capacitat màxima.

A més, en el nivell 4, a les terrasses només es permet el 75 % de la capacitat màxima autoritzada i un màxim de 6 persones per taula o agrupació de taules. Els divendres, dissabtes i les vigílies de festius només es permet l’ús de les terrasses fins a les 18.00 h.

    • Mesuradors de CO2

L’acord disposa igualment la pròrroga del termini establert per donar compliment a l’obligació d’instal·lar mesuradors de CO2 en determinats establiments fins al dia 1 de febrer de 2021. No obstant això, a partir del dia 15 de desembre serà obligatòria per part dels establiments que no hagin complert la instal·lació d’aquests equipaments la presentació d’un justificant de comanda amb la confirmació de la compra, en el qual figurin les dades fiscals de l’establiment.

    • Educació

En el nivell 4 d’alerta, i a partir del 23 de desembre, se suspenen totes les activitats complementàries i extraescolars, tant les organitzades pels centres educatius com les organitzades per entitats externes als centres, excepte aquelles en què els alumnes participants formin part del mateix grup de convivència estable de l’escola. Se n’exclouen el Programa d’Acompanyament Escolar (PAE) i els tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts.

    • Residències

En cap nivell es permeten les pernoctacions fora dels centres de serveis socials de tipus residencial, en qualsevol de les seves tipologies o perfils de residents, excepte si són en el marc d’un període de vacances o alta temporal del centre.

    • Esports

S’introdueixen modificacions relacionades amb la pràctica esportiva, de manera que, en el cas d’esportistes no professionals o de categories no estatals, les sessions d’entrenament en grup d’esports d’equip o de contacte s’han de limitar a un màxim de dues per setmana. També es modifica l’accés de públic a les instal·lacions esportives en nivells 3 i 4 d’alerta. Els aforaments es redueixen.

    • Tabac

En el nivell 4, igual que en els altres nivells, es prohibeix el consum de tabac a la via pública o en espais a l’aire lliure d’ús públic quan no es pugui assegurar el manteniment d’una distància mínima de dos metres amb altres persones, així com quan s’estigui en moviment. Es prohibeix, també, el consum de tabac a les terrasses d’establiments d’ús públic o espais similars. Aquesta limitació és també aplicable a l’ús de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua o assimilats.

    • Atraccions infantils

Es permeten també en el nivell 4. Les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres, i hi ha d’haver una distància mínima de 25 metres entre grups d’atraccions. En cas que les atraccions siguin d’ús exclusivament individual (un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d’atraccions.

    • Locals d’oci infantil

En el nivell 4 es permet l’activitat amb un 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai i grups de màxim 6 persones.

 

22/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris