X

Les clíniques privades tenen 120 llits tancats per falta de personal

SATSE denuncia que la situació més greu és a la Juaneda, on -asseguren- infermeres embarassades treballen a l'UCI

22/01/2021

Les clíniques privades tenen 120 llits tancats per falta de personal

Imatge d'arxiu. /EFE

Els hospitals públics ja han començat a derivar pacients a les clíniques privades per alleugerir la pressió assistencial a causa de la Covid. De moment, la Palmaplanas ha oferit la seva UCI per atendre malalts de la pública. L’hospital de Llevant també ha posat a disposició 20 llits pels malalts de l’hospital de Manacor.  I el concertat Sant Joan de Déu també rep usuaris de les residències malalts amb coronavirus.

La clínica Juaneda no assumeix pacients de la pública per alleugerir la sobrecàrrega de feina que pateixen els treballadors sanitaris. El passat dimecres IB3 Ràdio, aquesta clínica ja va avançar que no podia assumir més malalts perquè estava saturat. De fet, en el conjunt de les clíniques privades hi ha 120 llits tancats per falta de personal, 35 d’aquests es troben a la Juaneda. La secretària d’organització del sindicat d’infermeria SATSE a les Illes, Litha Otero, explica que “hi ha un fet molt greu i és que a la UCI de la Juaneda hi ha infermeres embarassades fent-hi feina. Això a la pública no passa i pot suposar un risc tan per la treballadora com pel fetus”. La secretària d’organització del SATSE també lamenta que “el ritme de vacunació a les clíniques privades és més lent que a la pública”. En aquest sentit, ha lamentat que “es facin parts i quarts”.

Otero explica que les les infermeres de les clíniques privades tenen una gran sobrecàrrega de feina. Una infermera a la Juaneda pot arribar a assumir 5 pacients a l’UCI i fins a 20 no Covid en la planta d’hospitalització. Al 2008, aquest centre hospitalari va patir un ERO que va deixar al carrer 150 professionals. A tot això s’ha d’afegir que amb la pandèmia uns 200 professionals de les clíniques privades de les Illes han partit a fer feina cap a la pública ja que les condicions laborals són més bones.

INFERMERES A EIVISSA:

Salut assegura que la manca d’infermeres a Eivissa s’ha cobert amb manco de 24 hores després que ahir l’IBé Salut anunciàs la necessitat urgent de cobrir 20 places de professionals per l’elevada incidència de la Covid a l’illa. S’ofereix un trasllat voluntari per torns de 12 hores amb una retribució extra 170 euros bruts per 7 dies de feina. És per això que el director general de l’IBé Salut, Juli Fuster, s’ha mostrat satisfet de la resposta rebuda pel col·lectiu en declaracions al programa Al DIA d’IB3 Ràdio.

En canvi, el SATSE de les Illes qualifica de “pegat” la proposta de Salut ja que -diuen- “serveix per vestir un sant per desvestir-ne un altre”; la qual cosa preocupa al sindicat d’infermeria, ja que pot deixar -diuen- “sense mans a altres centres hospitalaris”.

A més, el secretari autònomic del sindicat d’Infermeria a les Balears, Jorge Tera, afirma que des del “passat mes de setembre un centenar d’infermeres han partit a treballar a altres comunitats autònomes perquè ofereixen unes millors condicions laborals”. Segons Tera, a aquesta xifra se li ha de sumar que ara mateix hi ha 100 treballadores de baixa amb covid i altres 100 que es troben també de baixa perquè estan en vigilància per contacte estret.

En el cas de la gerència de l’hospital Can Misses, Tera afirma que ofereix contractes de substitucions precaris al col·lectiu, una situació que també pateixen les infermeres de l’hospital Son Espases on s’ofereixen contractes de curta durada d’uns sis mesos. Segons el sindicat, a les Balears fan falta 2.000 infermeres ja que la ràtio a l’arxipèlag és de 5,4 professionals per cada 1.000 habitants quan la mitjana europea es situa en 8,5.

22/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris