X

Interior destitueix al tinent coronel Villarroya i a dos generals més per haver-se vacunat de la Covid-19

El general defensa que va seguir els protocols establerts i que, en cap cas, es va aprofitar de "privilegis no justificables"

23/01/2021

Interior destitueix al tinent coronel Villarroya i a dos generals més per haver-se vacunat de la Covid-19

El general Miguel Ángel Villarroya

El Ministeri de l’Interior ha destituït l’oficial d’enllaç de la Guàrdia Civil en l’Estat Major de la Defensa (EMAD) després de vacunar-se de la Covid-19 sense seguir els protocols. Aquesta és la primera destitució en relació amb el cas de les vacunacions de diversos caps de l’EMAD, inclòs el seu màxim responsable, el general Miguel Ángel Villarroya, a més dels generals Francisco Braco, comandant del Comandament d’Operacions, i Fernando García González-Valerio, cap de l’Estat Major Conjunt.

Villaroya ha sol·licitat aquest dissabte la seva dimissió a la ministra de Defensa, Margarita Robles, tot i que assegura que va seguir els protocols establerts i que, en cap cas, es va aprofitar de “privilegis no justificables”.

L’Estat Major de la Defensa (EMAD) ha informat que el general Villarroya ha pres aquesta decisió “a primera hora” d’aquest dissabte i “amb la consciència tranquil·la”. El cessament ha estat traslladat a la ministra en una missiva en la qual sosté que la seva actuació com a cap de la cúpula militar, igual que durant els seus 45 anys de carrera en les Forces Armades, “ha procurat ser honesta i dominada per l’esperit de servei i d’amor a Espanya”.

Robles va avançar ahir que havia sol·licitat a Villarroya un informe que havia d’haver-li arribat també ahir. “En funció del que digui l’informe, veurem”, va comentar la ministra sobre la posició que adoptaria. Però finalment, Interior s’ha avançat a prendre una decisió. Aquesta mesura va ser adoptada anit, “amb caràcter immediat” i es va fer “després de recaptar i analitzar tots els informes pertinents”, segons han indicat, al mateix temps que han precisat que es tracta d’un lloc de lliure designació.

El portaveu adjunt de Podemos en el Congrés, Enrique Santiago, va demanar ahir el cessament de Villarroya, si bé, segons fonts de l’EMAD, la vacunació ha seguit el protocol que s’aplica a les Forces Armades, diferent del civil i que ve establert per la Sotssecretaria de Defensa.

Segons aquest protocol, han precisat les fonts, al JEMAD i altres generals els corresponia la vacuna, per edat, una vegada s’havia administrat als sanitaris i a tots els militars que partien en missió, tant a l’estranger com a territori nacional. La vacuna, assenyala l’EMAD, se li ha injectat també a militars i civils implicats en la planificació, direcció i coordinació de les operacions d’altres escalafons, també de la tropa.

L’Associació Unificada de Militars (AUME) ha demanat al Ministeri que expliqui per què s’han “colat” comandaments de l’Exèrcit en la vacunació i ha expressat el seu “malestar” i “indignació” per aquests fets. Aume exigeix que s’assumeixin responsabilitats per part d’aquells que “no sols han de donar exemple”, sinó també complir amb el que s’estableix per les autoritats sanitàries.

Per a l’Associació de Tropa i Marineria Espanyola (ATME) “lògicament han de vacunar-se primer les persones dels grups de risc i aquells que lluiten en primera línia de batalla, desinfectant residències i edificis públics, traslladant malalts i cadàvers, netejant les carreteres i carrers del gel”. I afegeix que “després, ja li tocarà al personal que des dels seus despatxos o oficines, dirigeix les operacions”.

La vacunació dels militars s’ha unit a la polèmica aquesta setmana per les dosis administrades, saltant-se els protocols, a batles, regidors i consellers, tant del PSOE com del PP, en municipis d’Alacant, Huelva i Múrcia, així com en el Govern d’aquesta última comunitat i de Ceuta. A la llista es van sumar aquest divendres els batles de les localitats saragossanes de Luesia i Asín, Jaime Lacosta (PP) i Rogelio Garcés (PSOE), així com l’alcalde socialista del municipi val·lisoletà de Villavicencio dels Cavallers, Alberto de Pau, juntament amb altres edils i el capellà del poble.

23/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris