X

Els pneumòlegs veuen en la pandèmia una oportunitat per acabar amb el tabaquisme

Els experts asseguren que un de cada dos menors que s'inicia en l'hàbit del tabac comença fumant haixix, fet que genera una doble addicció

24/01/2021

Els pneumòlegs veuen en la pandèmia una oportunitat per acabar amb el tabaquisme

EFE/ Ballesteros

Pneumòlegs, societats científiques i plataformes ciutadanes han traslladat a Sanitat el seu full de ruta perquè la covid -diuen-pot ser “l’oportunitat” per posar fi al tabaquisme. Amb un sistema sanitari desbordat per la pandèmia, tractar les malalties del consum de tabac pot semblar un sobreesforç. Però, precisament una trentena d’associacions científiques i experts entenen que aquest és el moment per reduir al màxim el consum i implantar mesures dissuasives eficaces com duplicar el preu del paquet fins als 10 euros.

En una entrevista amb Efe l’especialista en Salut Pública i membre del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, Joseba Zabala, deixa clar que no es pot criminalitzar al fumador, cal “actuar” contra la indústria tabaquera, que utilitza tots els enginys al seu abast (promocions en els paquets, regal de màscares en els estancs..) perquè el tabac sigui un producte glamurós.

I especialment pensant en els més joves, aquest especialista apel·la al fet que el paquet deixi de ser una eina atractiva i demana al Govern que se sumi a l’etiquetatge genèric (paquets color caqui) que segueixen molts països europeus. Deman que s’acabi amb els paquets atractius amb “camells de colors”, que es converteixen en objecte de col·lecció per a adolescents, amb la inclusió de codis QR que redirigeixen al consumidor a llocs web amb promocions que inciten a fumar.

Per a Zabala, aquest nivell de picardia impune és de “jutjat de guàrdia” i recorda a la indústria tabaquera la seva responsabilitat en la malaltia i mort de milions de persones.

Aquest especialista qualifica d'”indignant” que l’Audiència Nacional hagi tombat la sanció de 400.000 euros imposada a la tabaquera Philip Morris que publicitava el dispositiu IQOS (que permet l’escalfament del tabac) al·legant que no és un producte de tabac sinó un dispositiu electrònic que no pot ser consumit.

Aquest expert, que també és portaveu de la iniciativa XQNS (Per què nosaltres sí), ha estat al costat de Nofumadores.org promotor de la declaració EndGame (Final de la partida) en la qual s’esbossen mesures a curt i mitjà termini per arribar al final de l’epidèmia tabàquica el 2030, amb una prevalença de fumadors inferior al 5 per cent i del 2 per cent el 2040. Declaració que secunden associacions de pes com SEPAR, la Societat d’Oncologia Mèdica, la Societat de Salut Pública o l’Associació de Residents de Medicina Preventiva.

També en declaracions a Efe el president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el pneumòleg Carlos A. Jiménez, entén que cal “reactivar” la lluita contra el tabaquisme, donar-li “una empenta” perquè les autoritats adoptin mesures que duen “anys de retard”.

Per a Jiménez, un aspecte “importantíssim” és que es vigili el compliment de la llei i es millorin les condicions de finançament per al tractament del tabaquisme, de manera que arribi a tots els fumadors independentment del grau de dependència. Es tracta -diu- que el Sistema Nacional de Salut financi tots els tractaments “no sols fàrmacs com la vareniclina, també la teràpia substitutiva de la nicotina (xiclets i pegats) que tan bons resultats ha donat”. Jiménez explica que han tingut dues reunions amb Sanitat, però fins ara “tot han estat bones paraules i cap fet. Això ens preocupa”.

Els experts sostenen que les seves mesures han d’estar basades en l’evidència científica i atès que és conegut que la covid es transmet de manera dominant per aerosols, la regla dels dos metres de seguretat és insuficient. Per això proposen que s’impedeixi fumar al carrer a menys de deu metres i no es pugui circular fumant amb un cigarret i amb la màscara baixada.

MENORS: TABAC I CÀNNABIS

Els especialistes també adverteixen que un de cada dos menors que s’inicia en l’hàbit del tabac comença fumant haixix. I la majoria dels quals fuma marihuana, la consumeix barrejada amb tabac el que genera doble addicció i dos problemes.

Segons l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, els cigarrets són una de les substàncies més accessibles per als estudiants entre 15 i 16 anys i un 60 per cent afirma que és “bastant o molt fàcil” aconseguir cigarrets en qualsevol moment. De mitjana, el 41 per cent ha fumat alguna vegada a la vida i el 21 per cent ha consumit cigarrets en els últims 30 dies. Un 9 per cent afirma que fuma diàriament.

I si a Espanya la política d’estancs i accés al tabac dels menors és laxa, també ho és respecte al cànnabis, la substància psicoactiva més fàcil d’aconseguir per al 41 per cent dels estudiants de 15 i 16 anys. El 23 per cent dels menors que es mouen en aquest tram d’edat assegura que ha consumit cànnabis alguna vegada i un 12 per cent en l’últim mes. Un preocupant 5,6 per cent està en risc de desenvolupar problemes relacionats amb el seu consum.

LES VACUNES DE LES TABAQUERES:

Per als experts signants de la declaració EndGame, la covid pot afavorir la fi de la indústria del tabac com es va acabar amb la gasolina amb plom, un producte nociu per a la salut. Lamenten que la indústria aparegui com la bona de la pel·lícula regalant màscares en els estancs i promovent vacunes. “Això cal desemmascarar-ho”, diuen. I al·ludeixen així a la controvertida vacuna que impulsa British American Tobaco (BAT) a partir de la planta tabaquera. BAT és responsable de marques de cigarrets com Lucky Strike, Rothmans i Benson&Hedges.

24/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris