X

La nova llei de Consum preveu sancions de fins a un milió d’euros per a les infraccions molt greus

El Govern prepara una actualització de la normativa vigent per castigar amb molta més duresa la vulneració dels drets dels consumidors

24/01/2021

La nova llei de Consum preveu sancions de fins a un milió d’euros per a les infraccions molt greus

El Govern prepara una actualització de la llei de Consum per castigar amb molta més duresa la vulneració dels drets dels consumidors. L’executiu considera que les multes previstes en l’actual normativa han quedat desfasades i ara preveu incrementar-les de manera notable. Així, en el cas d’infraccions molt greus, les empreses s’exposaran a sancions de fins a un milió d’euros.

Avui dia, aquesta tipologia d’infracció es castiga amb un màxim de 660 mil euros. En general, l’esborrany del nou text modifica a l’alça totes les infraccions previstes en la llei. Les lleus passaran de 4.500 euros a sis mil i les greus de 24 mil a 60 mil euros.”Entenem que en alguns casos la sanció s’havia quedat curta. En el cas de la publicitat enganyosa, la nostra multa, en aquest moment, és de 24 mil euros a les aerolínies. Són doblers però de vegades a les empreses els pot interessar pagar-la i més si és reduïda. Però hi ha danys que són més grans que la quantitat imposada”, ha explicat a IB3Notícies el director general de Consum, Félix Alonso.

Ofertes a domicili i habitatge

La futura llei incorporarà una altra novetat. A partir de la seva aprovació, la publicitat porta a porta estarà prohibida. Les empreses hauran de sol.licitar autorització als consumidors per poder fer-los ofertes a domicili. Aquesta activitat es considerarà una pràctica comercial agressiva. I en matèria d’habitatge, l’esborrany de la llei dedica tot un capítol a la protecció dels consumidors en el procés de compra d’una casa.

Entre els aspectes més destacats, els professionals dedicats a la compravenda d’habitatges estaran obligats a tenir el domicili fiscal o un establiment permanent a Espanya per poder operar. Per a la presidenta del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Balears, Natalia Bueno, “així evitarem a tots aquests freelance que treballen amb una pàgina web i un mòbil sense tenir un local físic a disposició del públic”.

Abans de la compra de l’habitatge, els intermediaris hauran d’oferir als potencials compradors tota la informació sobre les característiques essencials de l’immoble: identificació de la finca, la qualitat dels materials de la casa, el mobiliari, el certificat d’eficiència energètica, el preu complet de l’operació, la forma de pagament i la data de lliurament, entre d’altres. “Pensem que són informacions rellevants i que el potencial comprador té dret a rebre per decidir si li interessa o no un habitatge determinat”, subratlla Isabel Pons coordinadora d’ADICAE a Catalunya.

Informació prèvia a la contractació d’ún crèdit

Abans de la contractació d’un préstec hipotecari, l’esborrany també estableix noves regles. Si el banc ofereix al client la contractació d’assegurances, plans de pensions o targetes de crèdit a canvi de la reducció del tipus d’interés, l’entitat estarà obligada a presentar dues simulacions de la hipoteca. Una amb l’import total d’interessos que no pagarà per la contractació d’aquests productes. I una altra simulació amb els interessos totals que pagaria si decideix no contractar-los, de manera que el consumidor puguir triar l’oferta més beneficiosa.

24/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris