X

Armengol, al Parlament: “Les Balears posen 500 vacunes diàries, però en podria administrar 11.500”

26/01/2021

Armengol, al Parlament: “Les Balears posen 500 vacunes diàries, però en podria administrar 11.500”

Comparaixença al Parlament de Francina Armengol.

El Govern balear demana que s’implanti el passaport de vacunació a la Unió Europea per garantir la mobilitat dels ciutadans immunitzats. Ha estat una de les propostes que avui ha llançat la presidenta Francina Armengol en la seva compareixença urgent davant el Parlament. Una compareixença sol·licitada per l’oposició. Davant la cambra, Armengol ha reconegut errades en la gestió de la pandèmia. Ha demanat a l’Estat eines per poder avançar els tocs de queda o decretar confinaments i que arribin més vacunes. L’objectiu, passar de les 500 dosis diàries d’ara i poder arribar a les 11.500.

Les claus del seu discurs:

Vacunes. La Conselleria de Salut ha rebut aquesta setmana 4.785 vacunes contra la Covid-19, 1.065 menys de les que tenia previst, la qual cosa suposa una reducció del 18,2%, segons ha revelat la presidenta del Govern, Francina Armengol. En la seva compareixença en el Parlament balear, Armengol ha detallat que fins a aquest dilluns s’havien vacunat a les illes 20.267 persones, 2.769 d’elles amb les dues dosis prescrites per a la immunització. Això significa que l’arxipèlag disposa des d’aquest dimarts i fins a l’arribada del pròxim lliurament de 4.939 vacunes de Pfizer i espera aquesta setmana 900 més de la fórmula de Moderna. Armengol ha assegurat en el ple extraordinari que se celebra en la cambra autonòmica que els residents i treballadors de geriàtrics estaran tots immunitzats la setmana vinent, encara que aquest mateix diumenge van rebre la primera dosi alguns que no havien pogut iniciar el procés quan el va fer la resta d’aquest col·lectiu.

El calendari del Govern. La previsió del Govern balear és poder administrar 80.000 dosis setmanals per immunitzar tota la població en tres mesos, si hi ha vacunes suficients. Armengol ha subratllat que a les Illes s’estan administrant actualment mig miler de vacunes diàries a causa de la limitació de dosi, però la xarxa sanitària té capacitat per a inocular 11.500 al dia.

Intenció d’avançar el toc de queda a les 20 hores. Armengol ha promès que continuarà reclamant a l’executiu central que li permeti tenir l’opció d’avançar l’inici del toc de queda i aplicar confinaments domiciliaris si calgués per a tractar de frenar la pandèmia de covid-19. “Si ha deixat en mans autonòmiques la gestió de la pandèmia, ens ha de donar també totes les eines necessàries per a frenar el virus”, ha defensat Armengol. Ha incidit en què “tenir totes les eines” significa també que enguany el Govern central també ha de transferir a l’administració autonòmica recursos extraordinaris per a enfrontar la pandèmia, com ho va fer el 2020 per valor de 438 milions d’euros.

Manteniment de restriccions. “Cada vegada que ens hem confiat, el virus ens ha colpejat. Això no pot tornar a passar. Ens ha passat el mateix que França, el Regne Unit i Alemanya. En només dues setmanes, les Illes varen passar de ser la segona comunitat amb menys incidència a ser el territori amb més casos”, ha explicat la presidenta.

Ajuts a la restauració: Francina Armengol ha assegurat al Parlament que 1.500 negocis afectats per les restriccions ja estan cobrant les ajudes de 1.500 euros.

Detecció de casos. Armengol ha destacat que Balears es manté entre les comunitats que fa més proves de detecció, amb 3.345 a la setmana per 100.000 habitants, quan la mitjana nacional és de 2.500. Durant el seu discurs,  ha recordat que s’han realitzat 17 filtratge poblacionals a Balears, en els quals s’han fet més de 50.000 proves, amb les quals s’han trencat 777 cadenes de contagi. Entre altres mesures, ha destacat que Balears compta amb 421 rastrejadors, un per cada 2.800, “el doble del que recomana l’OMS”, així com amb 377 informadors COVID-19.

Passaport de vacunació. “Defensam que s’implanti un passaport de vacunació que garanteixi la mobilitat als que ja estiguin protegits contra el covonavirus”, ha dit.

Controls a ports i aeroports. Sobre el control als viatgers nacionals, ha assegurat que en un mes s’ha testat a 56.000 passatgers, s’han detectat 147 positius en els aeroports i s’ha impedit que altres 106 positius més, diagnosticats en origen, entressin a Balears.

26/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris