X

Capacitat crítica i responsabilitat individual, eines fonamentals per combate les ‘fake news’

Els experts alerten de l’increment de notícies falses en temps de pandèmia

26/01/2021

Capacitat crítica i responsabilitat individual, eines fonamentals per combate les ‘fake news’

En temps de pandèmia, els experts perceben un increment alarmant de notícies falses o directament mentides. La vacuna contra la COVID-19 és un dels aspectes que més ‘fake news’ provoca en els darrers temps i que requereix més comprovacions en els verificadors d’informacions.

Trump ha esdevingut un dels personatges públics que més ha utilitzat el recurs de les farses o enganys. El verificador del The Washington Post ha comptabilitzat més de 30.500 afirmacions falses o equívoques en el seu perfil de Twitter.

En qualsevol aspecte, el més important, sostenen experts com Bel Llodrà, coordinadora de l’Àrea de Cibersocietat de la Fundació Bit, és la responsabilitat individual i la capacitat crítica. I qui hi ha darrere, en la majoria dels casos, de la difusió d’aquests tipus de notícies? Els poders econòmics i polítics.

Deep fake

En la creació de notícies enganyoses també s’utilitzen tècniques com el deep fake o hipertrucatge. Aquests dies obté notorietat per la seva utilització en l’àmbit publicitari. Com un anunci d’una beguda que ha obert un debat ètic ja que en l’espot ressusciten l’artista Lola Flores gràcies a la intel·ligència artificial. “Ja se pot veure la capacitat que té aquesta tecnologia”, afirma Llodrà, que alerta: “Si això es fa servir per generar notícies falses pot ser molt perillós i molt difícil de verificar tota aquesta informació”

26/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris