X

Salvador Illa s’acomiada del Consell de Ministres

Aquest dimarts horabaixa el president del Govern comunicarà al Rei els canvis al seu Executiu

26/01/2021

Salvador Illa s’acomiada del Consell de Ministres

Darrer consell de ministres amb Salvador Illa al capdavant de la cartera de Sanitat. L’encara ministre ha comparegut a la roda de premsa posterior per valorar l’evolució de la pandèmia. Tot i reconèixer que l’ocupació de llits i de les UCIs creix de manera preocupant, Illa ha assegurat que la tendència de nous contagis és de descens.

Illa ha valorat positivament la campanya de vacunació que s’està duent a terme i ha avançat que Espanya podria començar a rebre dosis de la vacuna d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford “en els pròxims dies”, després que l’Agència Europea del Medicament ha començat, aquest mateix dilluns, les proves per a aprovar-la.

Salvador Illa s’ha mostrat convençut que s’aconseguirà erradicar el coronavirus i ha afirmat que en la seva nova etapa com a candidat del PSC a la Generalitat continuarà enfocat a derrotar el virus. Illa s’ha acomidat amb un agraïment a tota la ciutadania pel compliment de les mesures en aquests mesos complicats i amb un reconeixement a tots els responsables autonòmics amb els quals ha fet feina en la gestió de la pandèmia. També ha volgut recordar un dels moments més difícils al capdavant del ministeri, “quan vaig haver de proposar-li al president del Govern la restricció de poder acompanyar a les famílies que havien perdut a un ser estimat”, ha compartit Illa en el seu comiat.

Aquest dimarts horabaixa el president del Govern comunicarà al Rei els canvis al seu Executiu arran de la sortida de Salvador Illa. Després, oferirà una breu declaració al Palau de la Moncloa per informar dels moviments.

La fins ara ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Dárias, és la favorita per prendre el relleu d’Illa al capdavant de Sanitat. Darias ha seguit de prop la gestió de la pandèmia i ha acompanyat el fins ara ministre de Sanitat a les reunions del Consell Interterritorial de Salut amb les comunitats autònomes. I, Darias podria ser substituïda en el seu departament pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El Consell de Ministres també ha nomenat l’almirall, actual cap d’Estat Major de l’Armada, Teodoro López Calderón, com a nou cap de l’Estat Major de la Defensa, després de la dimissió del general Miguel Ángel Villarroya a causa de la polèmica generada per la seva vacunació contra la covid-19.

El Govern també ha aprovat la pròrroga fins al 31 de maig dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació vinculats a la covid-19 i de la prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms. L’extensió dels ERTOs s’aprova després que el Govern va tancar un acord amb la patronal i els sindicats. El nou acord manté l’esquema d’exoneracions, la protecció als treballadors i l’obligació de mantenir plantilles per a les empreses que s’hi acullin. Aquesta tercera pròrroga tindrà un cost superior als 5.000 milions d’euros.

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha presentat al Consell de Ministres la seva nova Estratègia d’Acció Exterior, que marca les principals línies d’acció del departament fins a 2023 i fixa com a prioritats la diplomàcia econòmica, la reforma de la cooperació i la modernització dels serveis consulars.

26/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris