X

Company ofereix pactes a Armengol i li demana “valentia” per reclamar vacunes a Sánchez

El portaveu del PP al Parlament ofereix un triple pacte per a afrontar les conseqüència de la pandèmia: sobre la reactivació i l'ocupació; els fons europeus, i per a defensar els interessos de Balears davant el Govern central

26/01/2021

Company ofereix pactes a Armengol i li demana “valentia” per reclamar vacunes a Sánchez

El portaveu del grup parlamentari popular, Biel Company, ha oferit a la presidenta del Govern, Francina Armengol, un triple pacte per a afrontar les conseqüència de la pandèmia: sobre la reactivació i l’ocupació; els fons europeus, i per a defensar els interessos de Balears davant el Govern central.

Company ha plantejat el triple pacte en la seva resposta a la intervenció d’Armengol davant el ple del Parlament aquest dimarts, en una compareixença a proposta del PP en què ha acusat el Govern d'”anar a remolc del virus, prenent decisions tard i malament, i a sobre donant mal exemple”. “Ens juguem massa com perquè abaixi el cap per por de represàlies”, ha dit el líder del PP, que ha demanat a Armengol que “sigui valenta” i demani més vacunes al Govern de Sánchez.

La diputada de Podem Esperança Sans ha subratllat que l’epidèmia ha demostrat la necessitat de diversificar el model econòmic per a no dependre gairebé exclusivament del turisme i ha reclamat al Govern que millori la comunicació de les restriccions, que sempre han d’acompanyar-se d’ajudes als sectors afectats. Sans ha criticat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per assegurar que el turisme internacional no es recuperarà fins al final de l’estiu, cosa que Balears no pot acceptar “ni de broma”.

Patricia Guasp, portaveu de Ciutadans, ha expressat la seva disposició a donar suport a les mesures adoptades pel Govern per a frenar la pandèmia, però ha considerat que no s’han explicat amb claredat a una ciutadania que “està esgotada” i ha lamentat que s’hagin permès “privilegis” en l’accés a les vacunes. “La sensació que ha donat aquestes darreres setmanes és d’absoluta improvisació”, ha retret Guasp a Armengol que li ha demanat fermesa en les seves reivindicacions davant Pedro Sánchez i que rebutgi el seu “missatge dissuasiu” sobre la reactivació del turisme.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha extret com a lliçó de la pandèmia que “les dificultats es gestionen molt millor des de la proximitat que des de la centralitat” i que és necessari continuar treballant per “l’autogovern, l’autonomia i la sobirania”.

“No creuen que ja va sent hora que des d’aquí gestionem les portes d’entrada i sortida de la nostra casa; o de poder decidir quines bonificacions són més oportunes i s’adapten més al nostre teixit productiu; o d’expandir els ERTO en qüestions específiques que en dues ocasions ens han fet estar amb el cor encongit pendents de si es prorrogarien o no, o fins i tot tramitar-los des d’aquí vista la saturació del SEPE, igual que l’Ingrés Mínim Vital?”, ha qüestionat. Ensenyat considera necessari lluitar-ho “per una qüestió de dignitat”.

La diputada de Vox Idoia Ribas ha assegurat que els ciutadans de Balears viuen “una situació límit”. Ha criticat la gestió de la Conselleria de Salut a la qual ha acusat de “deixar tirats a metges i sanitaris” sense pujar-los el sou, ni subministrar-los al principi de la pandèmia material de protecció i amb “l’últim despropòsit de la vacunació de càrrecs públics que es colen”. Ha acusat un gerent d’hospital de vacunar-se el 12 de gener “mentre les vacunes escassegen per als sanitaris” i ha demanat que sigui destituït, sense anomenar-lo.

La portaveu d’El Pi, Lina Pons, ha reclamat valentia a la presidenta davant el Govern central i ha criticat al president i el vicepresident: “Pedro i Pablo ens posen bastons a les rodes i vostès criden una mica massa baix”. Ha advertit que, amb les dades epidemiològiques de Balears “no vindrà ni el ‘tato'”, i ha insistit que el Govern ha de reclamar a l’executiu central una vacunació accelerada i selectiva per a les comunitats turístiques, perquè les Illes estan patint també “la doble i la triple insularitat” amb l’arribada de vacunes.

Del grup mixt, el diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha assegurat que els presidents autonòmics haurien d’unir-se per a dir al Govern central que la situació és insostenible. Ha criticat el “nul funcionament dels organismes de l’Estat” a Balears, tant per part del SEPE com de la Seguretat Social i en la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital. “Cal prendre alguna mesura perquè l’Estat reaccioni”, ha demanat.

La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha qüestionat que Balears estigui entre les que rep menys vacunes i ha criticat que el president hagi declarat que la vacunació majoritària no s’aconseguirà fins a final de l’estiu: “Sánchez viu en un altre planeta”. Tur creu que aquest missatge requereix un aclariment. “Tindrem o no tindrem temporada turística? Fem cas al Govern Sánchez o al Govern balear?”, ha qüestionat.

26/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris