X

Carolina Darias, ministra de Sanitat, i Miquel Iceta, a Política Territorial i Funció Pública

Aquest dimecres prometran els seus càrrecs en el Palau de la Zarzuela davant Felip VI

26/01/2021

Carolina Darias, ministra de Sanitat, i Miquel Iceta, a Política Territorial i Funció Pública

Carolina Darias. EFE

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha nomenat Carolina Darias com a ministra de Sanitat després que Salvador Illa ha deixat la cartera per ocupar-se de la campanya electoral de les eleccions catalanes on es presenta com a cap de llista pel PSC.

Amb aquest moviment de cartera, el president Sánchez ha nomenat el secretari general dels socialistes catalans, Miquel Iceta, perquè ocupi el càrrec de ministre de Política Territorial i Funció Pública.

El líder del PSC, Miquel Iceta. EFE

Darias i Iceta prometran els seus càrrecs aquest dimecres en el Palau de la Zarzuela davant Felip VI, després que el seu nomenament es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat.

El nom de Darias ja sonava des del primer moment per substituir a Illa, i des del Govern espanyol s’havia apuntat també que ella podria ser substituïda en Política Territorial per Iceta.

La que serà nova ministra de Sanitat ha col·laborat estretament amb Illa en la gestió de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de coronavirus i en la co-gobernança amb les comunitats autònomes i, així, ha participat en reunions com les del Consell Interterritorial de Salut

Per part seva, Iceta havia confirmat que el president Sánchez li havia ofert col·laborar en la política estatal, encara que assegurava que desconeixia si li oferiria integrar-se en l’Executiu.

Sánchez no havia revelat les seves intencions, i la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va manifestar que la sortida d’Illa provocaria “algun ajust puntual” i va donar a entendre que no seria molt més, encara que recalcant en tot moment que aquesta era una prerrogativa del cap de l’Executiu.

Els relleus anunciats en aquests dos ministeris suposen la primera remodelació del primer Govern de coalició en l’actual etapa democràtica.

Aquest dimarts matí s’ha celebrat el darrer Consell de Ministres amb Salvador Illa al capdavant de la cartera de Sanitat. L’ex ministre ha comparegut a la roda de premsa posterior per valorar l’evolució de la pandèmia. Tot i reconèixer que l’ocupació de llits i de les UCIs creix de manera preocupant, Illa ha assegurat que la tendència de nous contagis és de descens.

Illa ha valorat positivament la campanya de vacunació que s’està duent a terme i ha avançat que Espanya podria començar a rebre dosis de la vacuna d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford “en els pròxims dies”, després que l’Agència Europea del Medicament ha començat, aquest mateix dilluns, les proves per a aprovar-la.

Salvador Illa s’ha mostrat convençut que s’aconseguirà erradicar el coronavirus i ha afirmat que en la seva nova etapa com a candidat del PSC a la Generalitat continuarà enfocat a derrotar el virus. Illa s’ha acomidat amb un agraïment a tota la ciutadania pel compliment de les mesures en aquests mesos complicats i amb un reconeixement a tots els responsables autonòmics amb els quals ha fet feina en la gestió de la pandèmia. També ha volgut recordar un dels moments més difícils al capdavant del ministeri, “quan vaig haver de proposar-li al president del Govern la restricció de poder acompanyar a les famílies que havien perdut a un ser estimat”, ha compartit Illa en el seu comiat.

26/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris