X

La UE crea un mecanisme per a poder bloquejar l’exportació de vacunes produïdes en el seu territori

Brussel·les s'ha vist "en l'obligació" de cobrir-se les espatlles després de l'enfrontament amb la companyia anglo-seuca AstraZeneca

28/01/2021

La UE crea un mecanisme per a poder bloquejar l’exportació de vacunes produïdes en el seu territori

La Comissió Europea (CE) ha creat un mecanisme “d’emergència” que li permetrà controlar i bloquejar les exportacions a tercers països de vaccins contra la Covid-19 produïdes en el territori de la Unió Europea (UE).

El mecanisme no existiria “en un món ideal” però Brussel·les s’ha vist “en l’obligació” de cobrir-se les espatlles després de l’enfrontament amb la companyia anglo-seuca AstraZeneca, que en el primer trimestre de l’any només lliurarà el 25% de les dosis signades, indiquen fonts europees, les quals subratllen que “són mesures d’emergència”. El mecanisme de “transparència” s’aplicarà de manera immediata -quan s’acabin de polir alguns detalls pendents- i estarà vigent durant el primer trimestre de 2021, encara que pot renovar-se.

La Comissió alemanya de Vacunació recomana la vacuna d’AstraZeneca només per a menors de 65 anys

Mentrestant, la Comissió de Vacunació d’Alemanya ha recomanat, en un informe no definitiu difós aquest dijous, limitar a menors de 65 anys l’ús del vaccí d’AstraZeneca, que podria ser aprovat aquest divendres per l’Agència de Medicaments Europea (EMA, en les seves sigles en anglés).

“No hi ha de moment dades suficients per a jutjar l’efectivitat de la vacuna en majors de 65 anys”, segons la versió de l’informe de la Comissió de Vacunació alemanya del qual han informat mitjans locals.

El ministre de Sanitat, Jens Spahn, ha matisat després de divulgar-se aquesta opinió que la recomanació de la comissió sobre AstraZeneca no és definitiva, sinó només una proposta provisional. Ha afegit que la decisió final es prendrà només una vegada que l’EMA es pronunciï positivament sobre la vacuna d’AstraZeneca i que la Comissió Europea l’autoritzi.

En el cas que es confirmés la recomanació de l’organisme alemany podria emprar-se la vacuna de manera prioritària amb personal mèdic i sanitari o per a persones d’entre 60 i 65 anys, avancen mitjans alemanys. En una avaluació provisional publicada al desembre en la revista “The Lancet” d’un estudi amb 11.636 persones es va comprovar que la vacuna d’AstraZeneca tenia una efectivitat d’entre el 60 i 90% encara que el fabricant indica que l’efectivitat ronda el 70%.

No obstant això, la gran majoria de persones que van participar en l’estudi tenien un màxim de 55 anys i només un petit grup, un 8%, pertanyia la franja d’edat d’entre 56 i 69 anys.

28/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris