X

Quin problema hi ha amb les dosis del vaccí de Pfizer – BionTech?

Després que es comprovés que d'un vial del vaccí es pot treure sis dosis, i no cinc com marcava el prospecte, la farmacèutica ha fet el càlcul i a partir d'ara enviarà manco dosis segons contracte

28/01/2021

Quin problema hi ha amb les dosis del vaccí de Pfizer – BionTech?

Un vial és el pot petit, com el que es veu a la imatge, on es conserva la vacuna. / Foto: EFE

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha indicat aquest dijous que “arriben o haurien d’arribar” 5.850 dosis del vaccí contra la covid de Pfizer-BionTech cada setmana a les Balears, comprades per la Unió Europea i distribuïdes pel Govern d’Espanya. Gómez ha informat que la setmana que ve arribaran prop de 1.000 dosis menys de les previstes per un “problema de distribució” de Pfizer. Però quin és aquest problema?

Començam des del principi. El prospecte del vaccí de Pfizer indicava que de cada vial (el pot petit on hi va la vacuna) s’hi podia treure fins a 5 dosis. Però després es va confirmar que es podia treure una sexta dosi amb una xeringa especial. “És possible obtenir sis dosis quan les dosis individuals, si es preparen amb xeringues sense espai mort”, explica en una nota a peu de pàgina en la darrera actulització de la guia de recomanacions per vacunar contra la covid del Ministeri de Sanitat.

I és que l’Agència Europea del Medicament va permetre a la farmacèutica Pfizer modificar el seu prospecte perquè indiqués que en comptes de cinc també es podia extreure sis dosis d’un vial. D’aquesta manera, la companyia estatunidenca va recalcular les dosis a l’hora d’enviar les vacunes.

Fins ara, les Balears ha estat rebent sis safates de vacunes amb 195 vials. Amb el primer prospecte de Pfizer, 195 vials per cinc dosis són 5.850. Però amb l’obtenció d’una sisena dosi, en surten més: 7.020 dosis. Ara Pfizer enviarà la setmana que ve una safata manco: 195 vials en cinc safates per sis dosis de cada vial són 5.850 dosis, les dosis que pertoca rebre les Illes.

I és que el contracte amb Pfizer és per dosis de vacunes, no per vials. D’alguna manera, la farmacèutica havia estat ‘regalant’ una dosi extra del seu vaccí contra la covid. Ara, l’empresa ja ha corregit i enviarà les dosis que pertoquen segons el contracte tenint en compte que de cada vial n’hi surten sis dosis.

Queden dosis en estoc

A partir d’aquí, les Balears té una reserva de dosis perquè ha estat traient-ne sis de cada pot. Recordam que amb sis safates que es rebien per 195 vials, que treien sis dosis cadascúna, sumen un total de 7.020 dosis.

No obstant, la consellera de Salut insisteix en la manca de dosis i que per aquest motiu, la setmana que ve no es vacunaran nous col·lectius perquè és necessari reservar les dosis disponibles per a garantir-ne la segona als pacients que l’han de rebre després de 21 dies.

Aquesta setmana s’està administrant la segona dosi als usuaris i professionals de residències i a alguns professionals sanitaris de primera línia pendents. Es preveu acabar amb la segona dosi de la tanda de residències, unes 8.000 persones, la setmana vinent. Més de 3.000 ja han passat una setmana des de la segona dosi i ja tenen immunitat. La previsió és que per a març estiguin immunitzades 60.000 persones vulnerables.

Patrícia Gómez ha anunciat que el pròxim 8 de febrer començaran a vacunar-se el col·lectiu de grans dependents “si  hi ha dosi”, i estima que estaran vacunats els col·lectius diana prioritaris -grans dependents, residències de la tercera edat i sanitaris de primera línia- per a finals de març.

El grup de grans dependents comprèn unes 5.000 persones i es vacunarà també als seus cuidadors professionals en domicilis. A més, per a aprofitar dosis sobrants, es contempla citar a majors de 80 anys que puguin desplaçar-se “amb una certa rapidesa”.


Porreres, Inca i Andratx critiquen que treballadors familiars no han estat vacunats junt amb les residències

Segons les dades de vacunació del Ministeri de Sanitat, aquest dijous les Balears ha administrat 23.540 dosis de les 30.210 rebudes (29.610 de Pfizer i 600 de Moderna). Això és un 77,9 per cent. En total, 3.295 persones ja han completat la vacunació i ja es troben immunitzades contra la covid.

28/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris