X

La crisi i la pandèmia fan créixer els assentaments de persones sense sostre

En el darrer any s'han doblat el casos de persones que viuen al carrer, n'hi ha unes 650 només a Mallorca

31/01/2021

La crisi i la pandèmia fan créixer els assentaments de persones sense sostre

Imatge d'arxiu d'una visita dels professionals de la Unitat Mòbil d'Emergència Social a una persona sense sostre.

La pandèmia provoca una greu crisi social i econòmica. En el cas de Palma, els assentaments de persones sense sostre segueixen proliferant. La Unitat Mòbil d’Emergència Social, que atén aquest col·lectiu, calcula que només a Mallorca hi ha unes 650 persones que viuen al carrer. I és que l’actual crisi econòmica ha fet que alguns ciutadans hagin hagut de deixar ca seva per anar a viure, literalment, davall un pont.

“Durant el 2020 hem estat en contacte amb unes 650 persones que viuen al carrer de manera permanent, això quan el 2019 haviem atès unes 360 persones. La pandèmia ha tornat a posar de manifest que les persones sense llar són un col·lectiu vulnerable i que hi ha gent que mai abans s’havia vist en la situació d’haver de dormir al carrer“, explica la responsable de la Unitat Mòbil d’Emergència Social que gestiona la Creu Roja, Marga Plaza.

i que existeixen albergs i centres per atendre aquest col·lectiu, prop de la Via de Cintura de Palma, els ponts que enllacen amb la carretera de Valldemossa, molt a prop d’un conegut supermercat, serveixen de refugi a un dels assentaments de persones sense sostre que ha crescut en els darrers mesos. Na Tatiana, que és alemanya, ha explicat a IB3 Ràdio que fa pocs mesos que viu al carrer en aquest indret. “Des de l’agost, abans vivia amb dues persones més, de Rússia i de Bulgària, i aquí tothom és bona gent però no n’hi cabem més”.

Ella, com molts dels seus companys, passen la nit en les tendes de campanya, embolicats amb les flassades que hi duen. No volen anar als albergs. Tot i això, reben periòdicament la visita de la Unitat Mòbil d’Emergència Social, que gestionen la Creu Roja i el Consell de Mallorca. És una unitat que ha constatat que el col·lectiu de persones sense llar està en creixement. I així ho explica na Tatiana, que recorda com en els darrers mesos han arribat els seus companys.

“Érem cinc, si comptam un company que està ingressat a Son Espases, però ara aquí que jo conegui som unes deu persones les que hi vivim”, afegeix na Tatiana. Tot i l’augment de persones sense sostre, el Consell de Mallorca compta amb nou centres d’inclusió social i atén uns 450 usuaris. A aquests s’hi han de sumar les 125 persones sense llar que viuen en pisos gràcies als programes que fomenten la inserció social a través de l’accés a un habitatge. El Consell, també destaca que durant les darreres onades de fred s’han habilitat 50 noves places als diferents centres per acollir, durant les nits de més fred, persones sense llar.

31/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris