X

La veritat darrera de les pujades i baixades del preu de la llum

Escollir bé el pla de tarificació i no refiar-se de les ofertes, claus en el consum més enllà de l'encariment en el mercat majorista

03/02/2021

La veritat darrera de les pujades i baixades del preu de la llum

Els primers i freds dies de gener botaren les alarmes dels consumidors davant l’anunci d’una pujada desmesurada del preu de la llum que el govern de l’Estat va qualificar de “puntual” i pràcticament imperceptible pels ciutadans. I no li faltava raó – tot i que va saber-ho explicar bé- perquè la pujada referida només ho va ser per una hora del dia, insuficient per afectar la tarifació final que es calcula a partir de la mitjana de preus de tota la jornada. De fet, l’endemà, el preu de l’electricitat en el mercat majorista a Espanya va baixar “dràsticament”, explica el consultor del mercat elèctric, Eric Garcés.

Filomena

La meteorologia afecta de manera important el parquet energètic i precisament el gener va ser d’allò més inestable meteorològicament parlant. Com més vent hi ha o més afavoreix el temps la producció d’energia renovable, més abaixarà el preu del consum elèctric. Per això la ventosa borrasca Filomena va ser bona pel consumidor.

Quin pla de consum ens convé?

Per saber quin producte hem de contractar, fet que vendrà fonamentalment determinat pel consum d’electricitat que facem, hem de saber també com en funciona el mercat. Conèixer que existeixen dues formes de contractar-la: la de preu fix – fórmula majoritàriament escollida entre els consumidors- i la dels indexats o variables. “La mitjana a dotze mesos de la segona opció sempre és més barata que la fórmula de preus fixos”, explica Garcés d’Energy Consulting que també recomana que els abonats a plans fixos en revisin les tarifes a final d’any per veure si baixen o pugen.

Les renovables

Espanya té una gran producció d’energia renovable que, en realitat, no és possible rebre directament a ca nostra on arriba “mesclada” amb la de producció fòssil perquè el sistema de producció i distribució espanyol d’electricitat no destria segons l’origen. Funciona a través d’un ‘pool’ o fons comú on les comercialitzadores la compren per vendre-la posteriorment als consumidors finals. “A l’hora de la veritat, podem pagar per energia renovable i gaudir d’una certificació d’eficiència de classe A quan realment consumim electricitat produïda indistintament amb fonts renovables o no”, matisa Garcés entrevistat per l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Alerta amb els descomptes sobre el consum

Dins el joc del mercat lliure, les companyies ofereixen llum amb tarifes que normalment duen un descompte d’acord amb el consum i dels quals no ens hem de fiar. “Passa que la companyia que t’ofereix un tram horari gratuït, t’aplica per la resta d’hores del dia un preu més alt que si estam subjectes a una tarifació variable”, argumenta Eric Garcés. Per tot això, diu l’expert, el més recomanable és cercar un contracte amb una comercialitzadora que ofereixi un bon preu tant pel que fa al consum com a la potència contractada. I si, després, damunt el preu es pot aconseguir un descompte, malgrat que només duri un any, “benvingut sigui”.

03/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris