X

“A Valtonyc i Hasel se’ls ha condemnat per delictes que probablement són inconstitucionals”

El professor de dret penal de la UIB Antoni Llabrés alerta sobre l'efecte d'autocensura de sentències com les dels rapers

03/02/2021

“A Valtonyc i Hasel se’ls ha condemnat per delictes que probablement són inconstitucionals”

Pablo Hasel crema una bandera d'Espanya al festival de Música Urbana Reivindicativa (MUR) a Felanitx l'octubre de 2019

El raper Pablo Hasél entrarà a la força diumenge a la presó per complir-hi tres anys  i mig de presó per diverses condemnes i delictes que el tribunal entén que sobrepassen els límits de la llibertat d’expressió i que “o bé s’haurien de derogar perquè probablement, i en bona part, són inconstitucionals, o bé s’haurien de mofidicar per a evitar intepretacions sobredimensionades dels tribunals”, exposa el professor de dret penal de la UIB Antoni Llabrés entrevistat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

“Chilling effect”

El penalista acadèmic apunta a una segona derivada de les condemnes a l’autor lleidatà o el mallorquí Valtonyc que la terminologia anglosaxona qualifica de chilling effect per quant la repressió del “legítim exercici a la llibertat d’expressió”, encara que sigui de manera “extralimitada”, genera un efecte de “desànim” entre la població que fa que el ciutadà “s’autocensuri i renuncií” a l’exercici dels seus drets “amb plenitud” per temor a les possibles represalies.

Espanya, un cas d”excepció”

El professor Llabrés ha situat Espanya com el país del Consell d’Europa que més advertencies de vulneració del marc de defensa de la llibertat d’expressió i els convenis de drets humans, ha rebut. Ha recordat que el desembre el Tribunal Constitucional va desestimar l’ampara a un sindicalista gallec acusat d’ultratge a la bandera d’Espanya que havia animat cremar. “Per trobar casos similars hauriem de fixar-nos en Turquia o paisos de l’Est“, ha apuntat l’especialista universitari en relació a aquest cas, el de Hasel i Valtonyc, entre d’altres.

El cas Hasel

El contingut d’una cançó i 64 tuits són la causa per la qual el raper Pablo Rivadulla Duró haurà d’entrar a la presó diumenge. L’acumulació de condemnes prèvies a presidi suspeses i commutades per multes es reactiva ara davant la darrera a 9 mesos per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i calúmnies a les institucions de l’Estat, a més d’altres 9 per haver-se negat a pagar una multa de prop de 30.000 euros (condemnà a 18 mesos que si no fos per les anteriors tampoc suposaria l’entrada imperiosa a un centre penitenciari). Diumenge és el dia límit que li ha posat l’Audiència Nacional per lliurar-se voluntàriament a les instal·lacions de reclusió, el raper ja ha anunciat que no s’hi presentarà perquè considera que la condemna és injusta i haurà de ser la policia qui li haurà de dur per la força. Pablo Hasel no demanarà l’indult per una sentència que qualifica d’atac a la llibertat d’expressió.

Els fets que han desencadenat l’empresonament de Hasel passaren entre el 2014 i el 2018. Encara que al principi l’Audiència Nacional el va condemnar a dos d’anys de presó, la Sala d’apel·lació del mateix òrgan va rebaixar la pena a nou mesos en considerar que els seus missatges no varen suposar “un risc real” per a les persones. El juny de 2020, la sentència va ser confirmada pel Tribunal Suprem però el raper va sol·licitar-ne la suspensió. Una petició que va tenir el suport de la Fiscalia i que Hasel va voler fer arribar al Tribunal Constitucional sense èxit. Els jutges de l’Audiència Nacional, han rebutjat la suspensió de la pena perquè consideren que el cantant és reincident, perquè té una condemna anterior -del 2015- de 2 anys per enaltiment del terrorisme que ja havia estat suspesa per ser la primera.

PSOE i Unides Podem, “còmplices i culpables”

Davant les reaccions d’alguns líders de PSOE i Unides Podem, Hasel els acusa de ser “còmplices i culpables” per no fer res per a què no entri a la presó. El vicepresident Pablo Iglesias va fer un tuit on defensa que el cantant no hauria de ser empresonat i ell l’ha qualificat de “farsant”. També ha respost per twitter un vídeo d’Isa Serra en què, segons el raper, la portaveu de Podem critica la sentència atacant l’anomenada llei mordassa del PP quan ell, en realitat, ha estat condemnat en aplicació de lleis anteriors del Codi Penal.

El cas de pablo Hasel és molt semblant al d’altres artistes que han rebut represàlies per les seves lletres els darrers anys, com Valtònyc. El raper mallorquí va haver de partir a Bèlgica el maig de 2018 per evitar entrar a la presó. Havia estat condemnat a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona per les lletres de les seves cançons. També s’hi assembla el cas del cantant César Strawberry, que el 2017 va ser condemnat a un any de presó i 6 anys d’inhabilitació pel contingut d’alguns tuits.

03/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris