X

17 mil exemplars de 60 espècies diferents, en l’últim cens dels espais naturals de les illes

Aquest any 2021, ha destacat l'augment poblacional del xarxet marbrenc, coneguda localment com a roseta, una espècie en perill crític d'extinció, que ha arribat als 28 exemplars

06/02/2021

17 mil exemplars de 60 espècies diferents, en l’últim cens dels espais naturals de les illes

Un cigne a l'Albufera de Mallorca (CAIB)

Un total de 17.167 exemplars de més de 60 espècies diferents han passat l’hivern en els aiguamolls d’espais naturals protegits de Balears, segons les dades facilitades per la Conselleria de Medi Ambient i Territori extrets de l’últim recompte realitzat anualment al gener i en el qual participen, a més del personal dels espais naturals, ornitòlegs i voluntaris col·laboradors.

En les albuferes del nord de Mallorca han passat aquest hivern un total d’11.133 ocells aquàtics de 61 espècies diferents. La majoria, 8.253 de 59 espècies, han estat localitzades al Parc Natural de l’Albufera de Mallorca. A la Reserva Natural de l’Albufereta s’han vist 2.087 de 35 espècies, i a Maristany 793 de 19 espècies. L’any passat es van censar 10.774, una xifra molt semblant a la d’enguany.

Aquest any 2021, ha destacat l’augment poblacional del xarxet marbrenc, coneguda localment com a roseta, una espècie en perill crític d’extinció, que ha arribat als 28 exemplars. Una xifra que ha permès confirmar la bona adaptació de l’espècie a aquest espai natural protegit, seguint una tendència positiva durant els últims anys.

Així, mentre en els anys 2012 i 2013 només s’havia observat un exemplar, en els últims tres anys ja rondaven la vintena. Un fet que es deu als reforçaments poblacionals que s’han fet els últims anys, el més recent el mes de novembre passat, quan es van introduir 30 nous exemplars provinents del zoo de Colònia.

Quant a la resta, l’ocell més abundant en aquestes zones humides han estat els ànecs cullerots comuns (Anas clypeata) i els ànecs collverds (Anas platyrhynchos) amb més de 1.500 exemplars cada espècie; els segueixen les fotges (Fulica atra) amb 1.110 exemplars observats i Esplugabous, només a l’Albufereta, amb 202 individus.

La xifra de flamencs ha aconseguit enguany els 191 exemplars entre l’Albufera i l’Albufereta.

Al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera s’han censat 1.652 ocells de 37 espècies. L’espècie més nombrosa a Eivissa ha estat enguany el flamenc (Phoenicopterus ruber), amb un total de 534 entre Es Codolar, És Cavallet i Sa Sal Rossa. L’espècie més representativa d’aquesta zona humida ha incrementat el nombre d’exemplars respecte de l’any passat, quan es van comptabilitzar 183.

A Formentera s’han censat 276 ocells enfront de les 552 de l’any passat. Aquest descens ha estat provocat pels pocs exemplars observats de cabusset comú de coll negre (Podiceps nigricollis) que ha passat en un any de 250 a nou exemplars; i de les fredelugues daurades (Pluvialis apricaria) que han passat dels 80 individus als cinc. Els tècnics intensificaran el seguiment d’aquesta espècie i l’evolució durant els pròxims mesos per esbrinar el motiu d’aquest descens, tot i que assenyalen com a possible causa l’onada de fred de les passades setmanes.

La resta d’ocells s’han mantingut en xifres similars a les dels últims anys. Al parc natural, s’han trobat, per darrere dels flamencs, els ànecs blancs (Tadorna tadorna) amb 213 exemplars, 160 corriols camanegres (Charadrius alexandrinus) i 139 ànecs collverds (Anas platyrhynchos). Com a nota curiosa s’ha observat una cigonya comuna a l’Estany del Peix i un xatrac gros.

En el cens d’Eivissa i Formentera han participat agents de medi ambient, el naturalista del parc i voluntaris del GEN-GOB Eivissa.

A l’Albufera del Grau, a Menorca, s’han censat 1.889 ocells de fins a 25 espècies diferents. El més abundant ha estat la fotja amb un total de 730 exemplars observats, seguit del morell cap-roig (Aythya ferina) amb 296 individus i el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis) amb 235. Ha destacat enguany la presència d’un pelicà arribat a finals d’estiu i dues àguiles pescadores.

A la llacuna de Morella s’han observat 172 ocells de 13 espècies diferents. Destaquen 11 ànecs d’ànec acolorit (Netta rufina) i tres exemplars de morell xocolater (Aythya nyroca), del qual s’ha tingut constància des dels últims anys malgrat no ser habitual en aquesta zona. L’Albufera des Grau és l’únic lloc on es reprodueix de tot Balears.

A Addaia s’han comptat 545 ocells de 22 espècies. Malgrat que aquí l’espècie més abundant ha estat la fotja, amb 390 exemplars, ha destacat la presència de 25 flamencs. A més s’han observat uns pocs exemplars de corriol anellat petit (Charadrius dubius), quatre, que no han partit a Àfrica a la tardor, com sol ser habitual. El mateix ha passat amb dos exemplars de camallarga comú (Himantopus himantopus).

A Menorca el cens d’ocells l’ha dut a terme la Societat Ornitològica de Menorca en col·laboració amb l’Agència Reserva de la Biosfera.

Quant al Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos s’han observat un augment significatiu de daurades grosses (Pluvialis apricaria), que han passat dels 803 exemplars, observats el 2020, als 1060. De fet, aquesta ha estat l’ocell més abundant. L’any 2019 van ser 254. L’han seguit els pots blancs amb 279 individus censats. Per contra han disminuït els corriols de cama-llarga, que han passat dels 296 fa dos anys, als 14 d’aquest 2021; els ànecs collverds, els ànecs cullerons comuns i les fredelugues europees (Vanellus vanellus). En total han estat 1.763 ocells les que han hivernat en aquest lloc.

Al Parc de Mondragó s’han observat 13 ocells de set espècies diferents, entre els blauets comuns, la xivitona comuna, la polla d’aigua comuna i el cabusset comú.

06/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris