X

La desescalada a Balears serà “a poc a poc” perquè preocupa la covid britànica: suposa el 23% dels casos

Balears continua tenint a 103 persones ingressades en les UCI, és "l'indicador més greu", així com 254 pacients amb covid-19 hospitalitzats en planta

11/02/2021

La desescalada a Balears serà “a poc a poc” perquè preocupa la covid britànica: suposa el 23%25 dels casos

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha alertat aquest dijous de la “dificultat” que suposa que la variant britànica del coronavirus suposa a Eivissa el 33% de casos i a totes les Balears un 23%, i s’estima que és un 70% més transmissible, per la qual cosa la desescalada de les restriccions a Balears comença “a poc a poc”.

Gómez ha assegurat que “la desescalada ha de ser lenta, planificada i comença a poc a poc”, en una roda de premsa després de la reunió amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i els consells, la Felib i l’Ajuntament de Palma per a analitzar la situació epidemiològica.

La consellera ha destacat que Balears continua tenint a 103 persones ingressades en les Unitats de Cures Intensives, una xifra que ha qualificat com “l’indicador més greu”, així com 254 pacients amb covid-19 hospitalitzats en planta.

Ha indicat que és probable que aquesta setmana se superi el pic de pacients crítics “però aquesta ocupació s’anirà mantenint durant dues o tres setmanes més”. “Es preveu que vagi disminuint però encara estem en ocupacions d’UCI a Mallorca del 35%”, ha precisat, i ha recalcat que un nivell que doni una certa tranquil·litat seria entre un 10 i un 15% d’ocupació perquè la resta suposa deixar de fer activitat ordinària.

Ha detallat que a Mallorca la incidència acumulada de covid-19 se situa en 167 casos cada 100.000 habitants i porta 34 dies en descens; a Menorca és de 176; a Eivissa encara de 998 i a Formentera de 289. A les Balears són de 276, de manera que les Illes tornen a ser la segona comunitat amb menys casos. “Les mesures són efectives i sabem que són molt dures”, ha assegurat.

“En la tercera onada hem observat que hem estat molts més dies en una situació de risc extrem, més que en la primera onada que no és comparable pel confinament; i que en la segona a l’agost, on Balears va ser la primera comunitat on es van disparar les xifres. Vam ser la proa d’Espanya i ens ha passat el mateix al desembre”, ha relatat.

Segons Gómez, “hi ha moltes mirades posades sobre aquesta comunitat autònoma” i les mesures que adopta “la resta de comunitats van al darrere”.

La consellera ha recalcat que la situació epidemiològica és la que marca la presa de decisions al costat dels criteris dels experts.

“Entenem la desesperació, el cansament i les dificultats econòmiques que estan patint els ciutadans, treballadors i empresaris”, ha dit, però ha defensat la necessitat de “treballar de manera col·lectiva, conjunta, poder fer cas dels experts en les mesures i posar-les en marxa amb els agents econòmics i socials”.

Sobre el fet que Balears registri una mort per cada 88 casos de covid, la meitat de la mitjana estatal, ha subratllat: “Això no és cap èxit perquè cadascuna de les més de 600 víctimes ens fa mal”.

Ha assegurat que la Conselleria de Salut estarà “molt pendents de la conseqüències” de la desescalada.

“Tenim menys casos, però el cep britànic continu augmentant i és molt transmissible, amb un 70% més de transmissió i ens preocupa molt el que pugui ocórrer en situacions de risc quan no portem màscara o no mantenim la distància”, ha precisat i ha expressat l’esperança que té posada el Govern en la campanya de vacunació, amb “més de 40.000” dosis ja administrades a les Illes.

11/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris