X

Eleccions catalanes: Illa guanya en vots però empata en escons amb ERC

La següent força més votada és Junts, amb 32 diputats. En quart lloc queda Vox , amb 11 escons, seguit de la CUP, amb 9 diputats. Catalunya en Comú obté 8 escons, Ciutadans 6 i el PPC queda en vuitena posició, amb 3 escons.

14/02/2021

Eleccions catalanes: Illa guanya en vots però empata en escons amb ERC

El PSC ha estat el partit més votat en les eleccions catalanes però ha empatat en escons amb ERC. Les dues formacions obtenen 33 diputats. La següent força més votada, Junts, obté 32 diputats, amb prop del 100% de vot escrutat.

En quart lloc queda Vox , amb 11 escons, seguit de la CUP, amb 9 diputats. Catalunya en Comú obté 8 escons, Ciutadans 6 i el PPC queda en vuitena posició, amb 3 escons.

Illa i Aragonès anuncien que es presentaran a la investidura

Després de confirmar-se com el candidat més votat, Salvador Illa ha anunciat que es presentarà a la investidura. “El canvi ha arribat a Catalunya per quedar-se. La victòria d’avui és una passa endavant, la primera. El canvi és imparable”, ha dit el candidat. “Catalunya estima Espanya, Espanya estima Catalunya. No hi ha més solució que el retrobament”, ha afegit.

Pocs minuts després de la compareixença d’Illa, ha intervingut el candidat d’ERC, Pere Aragonès, qui ha destacat que, per primer cop, “l’independentisme ha superat el 50% dels vots”. “Tenim una força immensa per aconseguir l’autodeterminació, per aconseguir el referèndum i la república catalana. Vull llençar un missatge a Sánchez: és l’hora de resoldre el conflicte”, ha afegit. Per últim, ha avançat que treballarà “per posar d’acord totes les forces independentistes i aconseguir el seu suport per a la meva investidura com a president”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha mostrat convençut que el seu partit tindrà la presidència de la Generalitat “per primer cop en 80 anys”. Amb un 50% de vots independentistes, cal “culminar la república catalana”, ha assegurat. Junqueras ha comentat que “es posa fi a un període llarguíssim” en el qual varen ser expulsats de les institucions, primer per l’arribada de la dictadura franquista i, després, pel règim del 78″. 

També la candidata de Junts, Laura Borràs, ha insistit que “l’independentisme ha guanyat en vots i en escons”. Borràs ha parlat després de la intervenció de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha afirmat que “només l’independentisme pot constituir una alternativa de Govern”.

Vox irromp en el Parlament amb 11 escons

Pel que fa a Vox, esdevé la quarta força més votada i entra en el Parlament amb 11 escons. Són més dels que sumen Ciutadans i PPC. El seu candidat, Ignacio Garriga, ha anunciat que “defensarà la llibertat dels catalans com mai abans s’havia fet” i ha fet una crida a no deixar-se endur per l’eufòria: “Hem guanyat una batalla però no és una victòria”.

Ciutadans i PPC reconeixen els mals resultats

En aquestes eleccions, Ciutadans ha perdut 30 escons i ha passat de ser la primera a la setena força més votada. Després que s’hagi confirmat aquesta patacada electoral, el candidat Carlos Carrizosa ha dit que el seu partit “no ha sabut mobilitzar el constitucionalisme” i ha anunciat que el seu grup parlamentari continuarà “fent feina des del centre”. També el candidat del PPC, Alejandro Fernández, s’ha mostrat convençut que l’electorat constitucionalista “s’ha quedat a casa”, després de reconèixer que els resultats del seu partit han estat “dolents”.

Eleccions amb mesures anticovid

Catalunya ha celebrat les primeres eleccions en temps de pandèmia. La jornada ha estat marcada per la distància de seguretat i l’obligació d’esperar a fora dels col·legis. S’ha votat a grans espais, com poliesportius i, fins i tot, a esglésies i les oficines del Camp Nou.

Hi ha hagut responsables de seguretat sanitària a cada col·legi. A l’entrada, vigilaven que tothom es desinfectés les mans. A més, una aplicació informava en cada moment de quin era el temps d’espera.

Els carters han duit més vots per correu que mai: més de 260.000. Molts suplents han hagut de quedar finalment a les meses, com l’expresident José Montilla.

 

14/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris