X

Condemnes a les pintades vandàliques a escultures de dones a Palma

El darrer acte vandàlic l'ha patit el bust de l'exbatle Emili Darder, que ha aparegut amb pintades i el text "viva España"

17/02/2021

Condemnes a les pintades vandàliques a escultures de dones a Palma

És la darrera víctima del vandalisme: l’escultura dedicada a Aurora Picornell que hi ha al passeig del Born des Molinar, a Palma. Hi han pintat a sobre amb un esprai blau i han arrabassat una placa commemorativa que recordava la coneguda sindicalista i membre del Partit Comunista que fa ser afusellada el 1937, juntament amb les dones conegudes com a les Roges del molinar. Nombroses entitats han mostrat el seu rebuig, com ara el Col·lectiu Aurora Picornell i també el Moviment Feminista de Mallorca.

El Moviment Feminista de Mallorca també condemna els atacs vandàlics que han sofert altres escultures de dones a Palma: tres en una setmana. Consideren que això no és una casualitat. La primera va ser “La Veritat”, dins el conjunt escultòric dedicat a Antoni Maura, que té prop de cent anys d’antiguitat. Després, va ser “La Dona de Palma”. Curiosament, les dues amb la mateixa pintada: una mascareta. La policia local de Palma investiga els fets. Arca demana que es netegin com més aviat millor.

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma ha demanat pressupostos d’urgència per netejar les escultures el més aviat possible. Les tasques les haurà de dur a terme un restaurador per no fer-les malbé.

“L’extremisme ideològic no aporta res a la convivència harmònica i respectuosa a la societat”

El bust de l’exbatle Emili Darder a Palma també ha aparegut aquest dimecres amb pintades. L’associació ARCA ha qualificat de “vergonyós” aquest atac i ha demanat que s’investiguin els fets de la mateixa forma que amb el “cas del vandalisme patit per la imatge d’Aurora Picornell en el Molinar”.

ARCA ha reclamat també que es netegin “aquests elements artístics lligats a la història, atacats per motius ideològics”. “L’extremisme ideològic no aporta res a la convivència harmònica i respectuosa a la societat. Els símbols històrics, com ja són Emili Darder i Aurora Picornell, s’han d’honrar i respectar”, han assenyalat des d’ARCA.

En aquest sentit, han indicat que el consistori, a més de denunciar, “ha d’actuar vigilant, investigant i restituint”. “Imposar per la força incívica un missatge contrari a la llibertat, no serà mai compartit”, han apuntat des de l’entitat.

A través del seu compte de Twitter, el batle de Palma, José Hila, ha condemnat “enèrgicament” la pintada apareguda en el bust d’Emili Darder i ha assegurat que Cort investiga els fets i “els autors pagaran els desperfectes”. “Com a societat, no podem tolerar que es trepitgi la memòria de qui va ser batle de Palma, assassinat pels feixistes per defensar els seus ideals”, ha destacat.

Així mateix, el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha qualificat en Twitter d'”inconcebible en una democràcia aquests atacs feixistes a símbols democràtics i de cultura de pau com són les figures d’Emili Darder i Aurora Picornell”.

17/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris