X

L’Oficina Anticorrupció obre set expedients a alts càrrecs del Govern i el Parlament

L'organisme va rebre el 2020 un 52% més de denúncies que el 2019

20/02/2021

L’Oficina Anticorrupció obre set expedients a alts càrrecs del Govern i el Parlament

La memòria de l’Oficina Anticorrupció corresponent al 2020 mostra que, finalment, s’han obert set expedients sancionadors a alts càrrecs del Govern i el Parlament perquè no varen presentar la declaració de béns o de la renda. L’any passat, aquest organisme va haver de fer 603 requeriments als càrrecs públics que no havien complert amb el tràmit de presentació i les administracions amb més reclamacions han estat la Comunitat Autònoma i l’Ajuntament de Palma.

Pel que fa a les denúncies, l’Oficina Antifrau, dirigida per Jaume Far, va rebre 76 alertes, un 52% més que el 2019. La majoria, 47, van ser anònimes, seguides de les 21 de particulars. Les denúncies més nombroses van ser sobre funció pública, prevaricació urbanística i contractació. Totes elles augmenten respecte a l’any anterior. També creixen les alertes que afecten les corporacions locals i els consells insulars. Per contra, però, davallen lleugerament les denúncies que afecten el Govern.

Durant el 2020, l’Oficina Anticorrupció va obrir un total de 54 expedients i va tancar 31 investigacions. D’entre ells, destaca la del polèmic plus de 22 mil euros dels 19 càrrecs de lliure designació del Govern. L’organisme va concloure que l’exdirectora d’Innovació, Núria Riera, va incomplir el codi ètic. Recentment ha estat destituïda en la remodelació de l’Executiu. Jaume Far també va iniciar d’ofici la investigació per si hi havia alguna irregularitat en la contractació d’emergència de material per part de l’IB Salut a l’inici de la pandèmia.

La memòria també detalla que l’Oficina ha executat el 100% del pressupost del 2020, que és de 922 mil euros. Una de les majors despeses ha estat la millora dels formularis de declaracions patrimonials i d’activitats dels alts càrrecs que ha costat més de 16 mil euros.

20/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris