X

Sa Pobla començarà l’exportació de la patata al mes de març tal com estava previst

La Conselleria d'Agricultura ha acordat amb el ministeri britànic mantenir els requisits fitosanitaris actuals d'exportació

24/02/2021

Sa Pobla començarà l’exportació de la patata al mes de març tal com estava previst

La Conselleria d’Agricultura ha arribat a un acord amb el Ministeri britànic per poder iniciar la campanya d’exportació de la patata poblera després d’aconseguir legalitzar tots els certificats fitosanitaris que requereix la normativa agrària nova des de l’entrada del Brexit.
Els pagesos temien no poder exportar perquè se’ls demanava certificar que la terra on es correa el tubercle estigui lliure de patògens, concretament un endèmic de la terra mallorquina. Les negociacions s’han reconduït i Anglaterra ha acceptat la certificació tal com estava estipulada fins ara. Amb l’entrada al Brexit, Regne Unit anuncià canvis en les normatives dels productes que s’importen al país. Exigeixen un certificat fitosanitari que de moment els productors de patata no poden assumir. Es tracta de l’eliminació d’un patogen que forma part de la terra endèmica de l’illa en la qual es conrea el tubercle. Els pagesos fa anys que apliquen tractaments fitosanitaris per garantir l’eliminació de patògens i fins ara el Regne Unit havia acceptat el protocol, per això es va demanar que s’apliqués una excepció, o en tot cas una moratòria d’un any per poder adaptar la producció.
Sa Pobla exporta patates al Regne Unit des de 1927, i la constància i qualitat del producte ha ajudat a desbloquejar la situació.
La patata de sa Pobla suposa el 70 per cent de tot el tubercle que exporta des d’Espanya cap a Anglaterra, i genera un volum de negoci de 6 milions d’euros anuals.

24/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris