X

Una sola injecció de la vacuna de Johnson&Johnson és efectiva contra la covid, segons l’Agència de Medicaments dels EUA

La seva autorització d'emergència per a incorporar-la a la campanya de vacunació estatunidenca podria ser imminent

24/02/2021

Una sola injecció de la vacuna de Johnson&Johnson és efectiva contra la covid, segons l’Agència de Medicaments dels EUA

Un pànel de l’Agència d’Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units (EUA) ha confirmat aquest dimecres les dades d’efectivitat i seguretat de la vacuna contra la covid-19 de Johnson & Johnson (J&J), que només requereix d’una sola injecció, amb la qual cosa la seva autorització d’emergència per a incorporar-la a la campanya de vacunació podria ser imminent.

El comitè consultor de vacunes de l’FDA serà ara qui, basant-se en aquest informe i en les dades subministrades per Johnson & Johnson, decidirà aquest divendres si la vacuna s’incorpora a les altres dues ja autoritzades: la de Pfizer/BioNTech i la de Moderna.

Al començament d’aquest mes, Johnson & Johnson va assegurar que les dades d’assajos clínics indiquen que la seva vacuna contra la covid-19 té una efectivitat general a l’hora d’immunitzar contra la malaltia del 66%; un 72% en les proves realitzades als Estats Units; un 66% a Llatinoamèrica i un 64% a Sud-àfrica, on s’ha estès una variant més resistent.

Els assajos han demostrat que la vacuna prevé el 86% dels casos greus als Estats Units i el 82% a Llatinoamèrica, la qual cosa en la pràctica significaria que és altament efectiva a prevenir hospitalitzacions i morts pel coronavirus SARS-CoV-2.

El fet que aquesta vacuna estigui pensada per a administrar-se en una sola injecció, al contrari de les de Pfizer i Moderna, que requereixen dues dosis, la converteix en una de les més esperades, ja que acceleraria la campanya de vacunació.

L’FDA considera provat que la nova vacuna és altament efectiva a prevenir casos greus i morts per la covid-19 i hauria de permetre contenir l’extensió de la malaltia, que s’ha cobrat més de mig milió de vides als Estats Units en poc més d’un any.

La vacuna de Johnson & Johnson podria obtenir aprovació d’emergència aquest divendres, la decisió s’anunciaria dissabte, i començar a distribuir-se immediatament per tots els Estats Units en els centenars de centres de vacunació que ja han començat a inocular a la població de major edat i altres grups de risc.

La nova vacuna es pot emmagatzemar en neveres comunes durant almenys tres mesos, la qual cosa la converteix en un sèrum logísticament més senzill de manejar que els de Pfizer i Moderna, que requereixen de temperatures sota zero més extremes, però que tenen un percentatge d’eficàcia major, de fins al 95%.

24/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris