X

El Congrés tramitarà la proposició de llei contra les prospeccions petrolieres a la mar Balear

La majoria dels grups ha expressat la seva intenció de votar a favor de la presa en consideració per a la seva tramitació, excepte Vox que ha apuntat la seva voluntat d'abstenir-se

09/03/2021

El Congrés tramitarà la proposició de llei contra les prospeccions petrolieres a la mar Balear

La majoria dels grups parlamentaris del Congrés s’ha mostrat aquest dimarts a favor de tramitar una proposició de llei, impulsada des de les Illes Balears, per a protegir les aigües de la Mediterrània baix jurisdicció espanyola dels danys que puguin produir l'”exploració, la recerca i l’explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals”.

Impulsada per la plataforma Aliança Mar Blava, i promoguda pel Parlament de les Illes i el Govern balear, la proposició de llei ha estat defensada avui davant el Ple per tres diputats de la cambra balear, del Partit Popular, Unides Podem i Més per Mallorca, i la totalitat dels grups ha expressat la seva intenció de votar a favor de la presa en consideració per a la seva tramitació, excepte Vox que ha apuntat la seva voluntat d’abstenir-se.

El president del Consell d’Eivissa i diputat balear, Vicent Marí, ha intervingut per a defensar la llei i ha destacat que “poques coses a Balears susciten tanta unanimitat com el rebuig a les prospeccions petrolíferes”. Marí ha reclamat que no “es continuï posant en risc” la riquesa ambiental de la mar ni de la costa de les Illes, ni tampoc a la seva economia, “totalment dependent del sector turístic, durament colpejat pels efectes de la pandèmia”, ha afegit.

El president del Consell ha recordat que més de 20.000 persones van sortir al carrer a Eivissa en 2014 per a mostrar el seu rebuig a les prospeccions. “Avui venim a recordar que continuem dient que no, que no volem prospeccions que posin en perill la nostra forma de vida, la nostra riquesa ambiental i el nostre sistema econòmic”, ha destacat Marí.

La sessió també ha comptat amb la intervenció del diputat popular Miquel Jerez, que ha recordat que el moviment ciutadà va sumar més de 128.000 adhesions contra la prospeccions, i que encara que han passat més de sis anys “l’esperit de resistència continua viu”. Jerez ha indicat que durant aquests anys s’han dut a terme nombroses iniciatives com la promoció d’un corredor de cetacis, la creació d’un registre de la petjada de carboni, la subscripció dels acords de París i el compliment del de Kyoto, i la presentació de la primera llei de canvi climàtic, entre altres.

Per part seva, la diputada del PSIB-PSOE en el Congrés, Sofía Hernanz, ha remarcat en la seva intervenció que no és la primera vegada que aquesta llei arriba al Congrés però “sí la primera que es pot debatre”. Hernanz ha assenyalat que la mateixa llei va arribar al juny del 2017, però no es va poder perquè la seva tramitació “va ser vetada” en la Mesa pels representants del Partit Popular i de Ciutadans, que en aquell moment “tenien majoria”. La diputada ha assegurat que el vot favorable del Partit Socialista és un “compromís” amb la defensa dels recursos naturals com a “béns públics” i el rebuig a la seva explotació “agressiva i insostenible”.

09/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris