X

Retards de cinc mesos en les mamografies de control a l’IB-Salut

L'Associació AUBA denuncia que "les dones que tenen recursos econòmics passen primer per la sanitat privada per fer-se les proves"

25/03/2021

Retards de cinc mesos en les mamografies de control a l’IB-Salut

L’Associació AUBA de les Illes denuncia que les dones que estan pendents de revisions de control pels càncers de mama que han patit pateixen retards de fins a 5 mesos per fer-se una mamografia. És la denúncia que fa l’entitat que anima les pacients a presentar queixes davant l’IB Salut. En declaracions a IB3 Ràdio, la presidenta d’AUBA, Isabel Oliver, assenyala que “durant la pandèmia alguns càncers s’han diagnosticat tard, ja que les dones han tengut por d’anar al metge”.

Tot i aquest retard pel que fa als controls de mamografies, ecografies o radiografies, Isabel Oliver explica que “el sistema públic de salut atén amb més celeritat els nous casos”. En els primers diagnòstics és clau la intervenció immediata. Oliver afirma que, “les pacients que es troben en aquesta situació i tenen recursos econòmics, passen primer per la sanitat privada per fer-se les proves que en la pública van més lentes. Després la majoria segueixen els tractaments per la pública ja que els metges i l’atenció allà és bona”.

La duresa de la malaltia

Des del passat mes de gener l’Associació AUBA ha atès 5 dones amb un nou diagnòstic de càncer i altres 6 estan pendents de les proves de control. Segons Oliver, la pandèmia ha provocat que les pacients visquin amb més duresa el procés de la malaltia. “L’altre dia dues dones m’explicaven que han passat totes soles l’operacio a una habitació d’hospital, sense tenir una mà on aferrar-se. Els feren una mastectomia bilateral. Això és fort, marca”, assegura.

L’entitat disposa d’una psicòloga que ajuda les dones a superar la malaltia. En el cas d’Isabel Oliver, ella explica que fa 15 anys fou diagnosticada amb càncer de mama. L’ha superat, però -tot i que fa molt de temps- afirma que cada nova revisió suposa un moment d’angoixa. Una situació que es viu amb més ansietat si es produeixen aquests retards.

25/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris