X

8.200 milions d’euros: el cost de tallar un dia el canal de Suez

Egipte intenta desencallar sense èxit el vaixell. Remolcadors i dragues intenten arrossegar-lo des de fa sis dies i desbloquejar un 10% el comerç mundial de mercaderies

28/03/2021

8.200 milions d’euros: el cost de tallar un dia el canal de Suez

L’Ever Given continua encallat des del dimarts. Les dragues i 12 remolcadors n’han alliberat el timó i les hèlixs, però el vaixell de càrrega de 400 metres d’eslora encara talla el trànsit d’aquesta drecera entre la Mediterrània i el mar Roig.

Encara no hi ha data per desbloquejar la via marítima per on circula el 10% del trànsit mundial de mercaderies. Uns 50 bucs el travessen cada dia, principalment vaixells de càrrega a granel, portacontenidors (com l’Ever Given) i vaixells cisterna.

El canal de Suez els permet estalviar uns 10 dies de viatge. Tot i això, la majoria de naus opta ara per vorejar tot el continent africà. Entre 7.000 i 9.000 quilòmetres afegits a una ruta ja de per si llarga entre Europa i el sud d’Àsia.

Una empresa consultora calcula que, cada hora que el canal de Suez està bloquejat, es paralitzen 340 milions d’euros a l’economia mundial. Dit d’una altra manera, gairebé 6 milions d’euros per minut.

Els economistes més pessimistes preveuen una pujada del preu del petroli, si la situació s’allarga. Ja van sis dies i l’Autoritat del Canal de Suez no sap si ho resoldran en breu o d’aquí a unes setmanes.

28/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris