X

Els ‘Guerrers de la COVID’ reivindiquen més mesures contra la via aèria del virus

CovidWarriors i Aireamos són dues ONG que treballen amb l'objectiu d'un canvi de paradigma en la prevenció

29/03/2021

Els ‘Guerrers de la COVID’ reivindiquen més mesures contra la via aèria del virus

Els científics que reivindiquen el risc de contagi per aerosols en l'ambient, els comparen amb el fum que s'expel·leix en fumar

Fa una setmana, un centenar de científics publicaren una carta que reclama a les autoritats sanitàries, començant per l’OMS, que es prioritzi la prevenció del contagi del coronavirus a través dels aerosols per davant de la transmissió per contacte amb superfícies contaminades. Amb ells “un exèrcit” de voluntaris amb origen a l’àmbit de l’alta direcció empresarial i l’emprenedoria en xarxes d’idees, han bastit dues iniciatives sense ànim de lucre i encaminades a enfortir aquest objectiu: Aireamos. org i CovidWarriors. “Mentre que hi ha evidències científiques del primer, no n’hi ha del segon, fet pel qual en comptes d’invertir en recursos per a la neteja s’hauria d’haver fet, per exemple, en mesuradors de CO2”, assenyala una de les seves impulsores, directora comercial i “humanitzadora de projectes de salut”, Patrícia Ripoll Ros, en una  entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Opinen que s’hauria de limitar l’accés als centres sense ventilació natural, per exemple comerços amb una sola entrada, mentre no s’hi informi de les dades de concentració de CO2, per poder anar-hi segurs: “pels interiors no s’hauria de passar de les 700 ppm (partícules per milió) de CO2 i si aquest paràmetre és de 1.500 o 2.000, estam parlant d’un aire molt contaminat. En aquest sentit el document tècnic del Ministeri de Sanitat “Evaluación del riesgo de transmisión de SARS-CoV-2 mediante aerosoles. Medidas de prevención y recomendaciones” de novembre de 2020, parla d’un llindar de presència de diòxid de carboni en l’aire de 800 -1.000 ppm que no s’hauria de superar si es vol assegurar “una bona ventilació”.

Patricia Ripoll confia que hi ha moltes empreses sense ventilació natural en les seves instal·lacions que disposen dels sistemes de renovació mecànica de l’aire via aparells de climatització adients. “El problema és que no se n’informa i quan vas a un d’aquests centres públics, ho fas a cegues, sense saber si s’estan adoptant les mesures adequades”, diu abans d’opinar que se n’hauria de limitar l’accés del públic mentre no es disposi de mesuradors del nivell d’enviciament de l’aire a l’abast dels usuaris.

Ús de màscara: sempre en espais compartits

Quant a l’ús de la màscara de protecció, justament per evitar contaminar l’aire que ens envolta, insisteix aquesta activista d’un canvi de paradigma quant a la prevenció del coronavirus, que s’ha d’assegurar que estigui en bon estat i que està ben ajustada sobre les vies respiratòries, de manera que impedeixi el màxim possible qualsevol sortida lliure de l’aire que exhalam. “Una persona que despatxa a una tenda sense màscara quan està sola i se la posa quan entra algú, està cometent un error perquè la falta d’ús constant facilita l’eventual contaminació de l’aire si l’habitacle no està correctament ventilat i suposa un perill de contagi”, conclou.

29/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris