X

Metges del Món: “Si no es vacuna a temps als països pobres, ho pagarà la salut i l’economia mundial”

Denuncien el bloqueig dels països rics a l'alliberament dels drets de patent sobre les vacunes contra el coronavirus

08/04/2021

Metges del Món: “Si no es vacuna a temps als països pobres, ho pagarà la salut i l’economia mundial”

/EFE

Mentre als països del primer món com Espanya, es fan carreres per veure qui té immunitzat el major nombre de població en el menor temps possible i les farmacèutiques fan caixa, als països en desenvolupament la situació és ben diferent: tenen molt manco recursos per comprar ni que sigui el més barat dels vaccins. Precisament, els interessos farmacèutics continuen fent que els països més rics, i aquí s’inclou l’estat espanyol, insisteixin – via Organització Mundial del Comerç (OMC) en bloquejar l’aixecament dels drets sobre les patents dels fàrmacs mentre no es tengui controlada la pandèmia, proposta de l’Índia i Sudàfrica secundada per un centenar d’altres països. Un fet, avisen els experts, contraproduent no només en termes de salut sinó també per l’economia mundial.

Explica Miguel Reyero, de Metges del Món, entitat que fa part de la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública demandant d’aquesta suspensió temporal de patents, que si la immunització de les poblacions riques no va acompanyada de la de les pobres, els esforços de vacunació del primer món no serviran de res. Perquè el virus mutarà a Àfrica, al sud-est asiàtic o sudamèrica i acabarà migrant al primer món amb una nova versió per la qual les vacunes administrades no seran infalibles. El cas és que els rics estan centrats en vacunar-se ells primer i, si de cas, i “amb el beneplàcit de les farmacèutiques” – explica Reyero-, cediran els seus sobrants de vaccins als pobres (projecte COVAX). “L’estratègia de fiar-se de la bona voluntat de les farmacèutiques a l’hora de cedir a tercers allò que has comprat per tu, no funcionarà. A més, només preveu vacunar el 20% de la població mundial fins 2022, i què passa amb el 80% restant?”, ha apuntat el representant de Metges del Mon en una entrevista (ESCOLTAR) a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Cita, a més, Reyero l’informe d’un economista nordamericà que ha calculat que per cada dòlar que els rics inverteixin en vacunar els pobres n’obtindran cinc de guany. Això perquè mentre fer aquesta súper campanya de vacunació mundial costaria 30.000 milions de dòlars, no fer-ho podria acabar suposant un cost de 160 mil milions.

Ximo Puig i Rigth2Cure

La iniciativa social i política sobre la necessitat d’alliberar les vacunes contra el coronavirus de les patents que les encareixen, s’ha reactivat aquesta setmana amb la remesa d’una carta al Comitè Europeu de les Regions per part del president de la Generalitat de València, Ximo Puig, en què reclama una revisió d’aquest sistema de propietat intel·lectual davant l’escassetat de vaccins. Així mateix, aquest dimecres, el col·lectiu de professionals sanitaris Marea Blanca s’ha manifestat davant la delegació a Barcelona de la Comissió Europea per reclamar “vacunes per a tothom” en el marc de la Iniciativa Ciutadana Rigth2Cure.

Exportació de vacunes

Segons informació recopilada pel periodista del diario Público, Alejandro Tena, els dos darrers mesos la Unió Europea ha exportat 32 milions de dosis de vacuna contra el coronavirus a 55 països pobres mentre que ha fet el mateix amb 43 milions destinades a altres països rics amb el Regne Unit al capdavant, seguit de Canada i el Japó. Una xifra, aquesta darrera, que s’eleva fins els 77 milions si sumam les exportacions de vaccins fins a final de gener.

Un informe de l’aliança d’entitats People’s Vaccine (el vaccí del poble), entre les quals Amnistia Internacional i Oxfam, estima que el 2022 arribarà sense que nou de cada deu habitants del planeta hagin tengut accés a la vacuna contra el coronavirus.

08/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris