X

Les gelades de primavera que han fet més mal al camp mallorquí

Les gelades fora de temps són un fet temut a la pagesia: "Gelades d’abril i maig, sa misèria mos duran"

09/04/2021

Les gelades de primavera que han fet més mal al camp mallorquí

Imatge d'una vinya d'Algaida. | Foto: Andreu Oliver.

La forta gelada d’ahir ha afectat seriosament conreus i vinyes de l’interior de Mallorca. El fred intens és poc habitual en aquesta època i ha impactat sobre cultius que, avançat el mes d’abril, es troben en una fase molt sensible del seu desenvolupament.

-2.8ºC és la temperatura mínima que ahir va registrar la garita de l’estació meteorològica de Son Torrella al terme municipal d’Escorca. Va ser la mínima més baixa de totes les registrades a les Balears però no l’única per davall dels 0ºC, el llindar de la gelada. Campos amb -2ºC, Montuïri amb -1.5ºC o Binissalem amb -1.2ºC són alguns exemples d’una gelada considerada atípica per afectar, avançada la temporada, gran part de l’interior de l’illa.

Vinya, hortalissa i fruiters, els conreus amb més impacte

La zona més afectada pel fred ha estat el Pla i el Raiguer així com alguns punts del Migjorn i el Llevant, zones on actualment la vinya hi té una presència notable.

Una gelada primaveral esdevé en un moment crític i sensible del cicle vegetatiu en el qual la planta es troba en ple desenvolupament. La vinya n’és un bon exemple perquè en aquest temps just acaba de treure els brots tendres. Segons el geògraf i meteoròleg Joan Barceló, especialista en climatologia aplicada, “l’hivern enguany ha estat molt suau i la vinya ha tret prest, s’ha avançat. Per això aquesta gelada ha fet més mal”.

Les gelades tardanes, habituals a la Serra de Tramuntana però rares a la resta

No és extraordinari que en la primera quinzena d’abril geli a la Serra de Tramuntana. Els -2.8ºC de Son Torrella són un fet relativament freqüent i del qual hi ha precedents recents. Al cor de la Serra ha gelat els darrers 5 mesos d’abril i amb mínimes més baixes que la d’ahir, com la del 5 d’abril de 2019 amb -3.7ºC. Fora de l’àmbit de les muntanyes, les gelades són esporàdiques, locals i de curta durada. Una gelada diferent de les habituals pot resultar desastrosa.

Ho recorda l’enòleg Andreu Oliver de les bodegues de Can Majoral: “Sol passar que cada 4 o 5 anys hi hagi gelades a redols concrets el mes d’abril però la d’avui vespre ha fet molt de mal. També hi ha precedents recents, com el 28 i 29 d’abril del 2017”. Un episodi, aquest darrer, que s’allargà els primers dies de maig en zones puntuals.

Hi ha gelades que van associades a les grans entrades fredes hivernals. Donada la naturalesa freda de l’aire, la temperatura pot ser negativa en àrees extenses, fins i tot de dia. Són les anomenades gelades d’advecció. Però les gelades nocturnes són diferents. S’anomenen d’irradiació i es produeixen perquè la Terra perd calor de nit en forma d’energia d’ona llarga i l’aire en contacte amb la superfície es refreda. L’aire fred és dens i s’acumula en valls i zones baixes o tancades, així com a la vora de torrents. Per aquest motiu l’orografia és clau per explicar les gelades i no és estrany observar variacions de temperatura importants en pocs metres de distància en funció del relleu.

Les gelades més freqüents són una combinació de les dues anteriors i el cas de la gelada tardana d’aquest mes d’abril. Ocorren quan s’estabilitza l’aire després d’una entrada freda. En aquestes condicions d’aire fred i sec, amb el vent en calma i el cel s’estirat, la pèrdua de calor per radiació és màxima i la gelada intensa i duradora. Les gelades primaverals solen ser curtes perquè les nits també ho són. Però el cas d’ahir, gràcies a les condicions esmentades, va ser també extraordinàriament duradora, com pot deduïr-se del gràfic de temperatura de l’estació de Campos (AEMET).

La diferència de temperatura entre l’aire que es mesura en una garita, situada a metre i mig de la superfície, i el trispol pot ser notable. L’aire fred s’acumula en els primers centímetres de la superfície pel que la gelada en realitat és més intensa del que marca el termòmetre. Per aquest motiu les plantes herbàcies, el cereal i les hortalisses solen patir una temperatura inferior a la mesurada. Al contrari, els arbres fruiters poden quedar al marge d’una gelada intensa al situar-se per damunt del nivell de congelació.

Gelada d’abril, fam per tot l’any

Les gelades fora de temps són un fet temut a la pagesia i el refranyer popular s’encarrega de recordar-ho. Gelades d’abril i maig, sa misèria mos duran. De manera esporàdica però recurrent la història n’està farcida d’exemples com la gelada d’enguany i el precedent del 28 i 29 d’abril del 2017, amb una gran part de la vinya afectada. Però en època moderna l’episodi de més afectació és sens dubte el del 29 i 30 de març del 1977. Aleshores una gelada tardana i desastrosa, ocorreguda en unes condicions especials de calma després d’una nevada, acabà amb gairebé tota la collita d’ametla d’aquell any.

09/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris