X

El Congrés aprova avui la Llei de la Infància, que amplia la prescripció dels abusos sexuals

15/04/2021

El Congrés aprova avui la Llei de la Infància, que amplia la prescripció dels abusos sexuals

Imatge d'arxiu. /Shutterstock.

El Ple del Congrés aprovarà aquest dijous la llei de protecció a la infància enfront de la violència, que amplia el termini per a iniciar la prescripció dels delictes greus fins que la víctima compleixi 35 anys per a evitar que els casos quedin impunes, ja que les denúncies es produeixen molts anys després.

Mercedes del Pozo, presidenta d’UNICEF a les Balears ha destacat aquest dijous al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio que “la llei és un avançament molt important, duim més de 10 anys treballant-hi. Ha fet falta molta sensibilització i incidència política. Valoram molt positivament la seva aprovació. És molt important el caràcter intregral”.

La llei arriba al Ple amb una esmena pactada en les últimes hores entre PSOE, Unides Podemos, PP, Ciutadans, Bildu, Grup Plural, BNG, Més País i el Grup Republicà, que eleva cinc anys més l’edat de la víctima des de la qual es comptarà la prescripció dels abusos sexuals, ara fixada en els 18 anys.

Víctimes d’abusos, entitats socials i partits, com a PP i Ciutadans, havien argumentat la importància d’ampliar encara més aquest termini, fins i tot demanaven que se situés en els 40 anys, per a acorralar als agressors que solen dur a terme el maltractament i abús contra els menors dins de les seves llars o en entorns pròxims.

La Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat ha incorporat 200 esmenes de diferents grups i més de 60 transaccionals a l’informe que se sotmet a votació en el Ple (que va rebre el vot en contra de VOX i PNB i l’abstenció del Grup Republicà i EH *Bildu).

No obstant això, organitzacions de defensa de la infància, víctimes i alguns partits opinen que es pot millorar encara més en el debat del Ple i proposen també canviar el reconeixement que dóna la llei com a “agents de l’autoritat” als serveis socials, perquè podria causar indefensió a les famílies enfront de l’administració, en els casos de retirada de tutela dels menors per desemparament.

El text que s’aprova en la Cambra Baixa reforça el dret del nen a ser informat, no sols escoltat, en processos administratius i judicials i a formular denúncia de manera personal i directa.

A més, després del pas per la Comissió es dota a la llei de perspectiva de gènere, eliminant plantejaments com el SAP (Síndrome d’Alienació Parental) i incorporat mesures del Pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Es van quedar fora finalment, per la falta de suport del grup socialista, les propostes d’Unides Podemos, de no permetre la participació en espectacles i escoles taurines als menors i que en els casos de desnonaments de famílies amb nens s’ofereixin solucions residencials adequades i suport psicosocial.

La iniciativa legislativa remesa al Parlament des de Drets Socials amplia la definició de violència, persegueix delictes comesos a través d’internet, crea unitats especialitzades en les forces i cossos de seguretat, un Registre Central d’Informació, un coordinador de benestar i protecció en els centres educatius i impulsa la formació per a jutges i fiscals.

15/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris