X

Primer assaig clínic per analitzar la combinació d’altres vacunes amb AstraZeneca

Es vol constatar la possibilitat d'administrar una segona dosi de la vacuna de Pfizer als qui ja n'han rebut una primera d'AstraZeneca

19/04/2021

Primer assaig clínic per analitzar la combinació d’altres vacunes amb AstraZeneca

L’Institut de Salut Carles III (ISCIII) ha presentat aquest dilluns un assaig clínic per analitzar la possibilitat d’administrar una segona dosi d’una vacuna amb ARN missatger, com són les de Pfizer o Moderna, a les persones que han rebut una primera d’AstraZeneca.

Aquest assaig, denominat CombiVacS, es farà en 600 pacients i amb ell es vol constatar la seguretat de combinar altres vacunes amb AstraZeneca, després de suspendre’s la seva administració en menors de 60 anys pel risc de trombosi.

En el moment de la suspensió molts ciutadans ja havien rebut una primera dosi i estan pendents de la segona.

La directora de l’Institut de Salut Carles III, Raquel Yotti, ha explicat que l’estudi serà coordinat, promogut i finançat per la plataforma de recerca clínica de l’ISCIII, al capdavant de la qual es troba Jesús Antonio Frías Inhiesta, coordinador de la xarxa i cap del servei de Farmacologia de l’Hospital La Paz.

Yotti ha dit que l’assaig es realitzarà en cinc hospitals: La Paz i Clínico San Carlos, tots dos a Madrid; els hospitals Vall d’Hebron i Clínic a Barcelona i Cruces, a Bilbao.

Segons Yotti, l’assaig públic començarà la setmana que ve si bé encara no s’ha reclutat als voluntaris. La selecció serà de manera aleatòria. No obstant això, Frías Inhiesta ha precisat que la “intenció” de l’ISCIII és citar als participants en l’estudi aquest mateix dissabte.

Per a participar en l’assaig clínic, els voluntaris han de tenir menys de 60 anys, haver rebut ja la primera dosi d’AstraZeneca i haver passat un mínim de vuit setmanes des de la seva inoculació.

L’assaig es realitzarà en dos grups (un de 400 que rebrà una segona dosi de Pfizer i un altre de 200 que no serà inoculat amb cap vacuna a l’espera dels resultats i si aquests l’aconsellen se’ls posarà Pfizer als 28 dies).

L’estudi no contempla administrar una segona dosi d’AstraZeneca. No obstant això, atès que és un estudi obert, s’estima que si és necessari es plantejarà però no és una opció en aquests moments, ha assenyalat Frías Inhiesta.

L’eficàcia de l’assaig es mesurarà pel nombre d’anticossos que s’aconsegueixin, els que rebin la segona dosi hauran d’incrementar el nombre d’anticossos de manera significativa enfront dels quals no el reben, i això es comprovarà als 14 dies. Els resultats definitius de l’estudi es coneixeran a finals de maig.

No es tracta del primer assaig clínic de combinació de vacunes, ja que Alemanya desenvoluparà un projecte similar i al Regne Unit hi ha un altre en marxa, que encara no ha aportat resultats.

19/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris