X

Insatisfacció entre els restauradors de les illes davant la flexibilitació en les mesures

Consideren que no els surt a compte ampliar l'horari amb aquestes condicions

24/04/2021

Insatisfacció entre els restauradors de les illes davant la flexibilitació en les mesures

La mesura de tancar les terrasses de 18h a 20h del capvespre dels caps de setmana per evitar les sobretaules no ha estat molt ben rebuda per als restauradors de les illes. Desde PIMEM Restauració resalten que molts treballadors no volen sortir de l’ERTE per treballar només aquestes dues hores. A més, Eugènia Cusí, la seva presidenta, demana una seguretat jurídica i un marc regulatori estable i clar.

Per la seva banda, a Menorca asseguren que aquest espai de tancament de dues hores és un inconvenient per a organitzar els horaris del seu personal. Tot i això, la majoria volen provar de fer-ho aquest cap de setmana, per poder aprofitar els sopars de 20h a 22.30; però, si no els surt a compte, decidiran tancar a les 18h i no tornar a obrir fins l’endemà. Els restauradors no entenen tampoc per què només s’ha ampliat una hora els horaris dels interiors, de 17h a 18h, quan encara és probable que el temps al mes d’abril no acompanyi per sopar a una terrassa.

A Eivissa, els empresaris de l’hostaleria consideren injustes les restriccions que es mantenen a l’illa. Diuen que no es corresponen amb la situació epidemiològica i sanitària de l’illa. Recordem que Menorca tot i tenir una incidència acumulada a 14 dies major que Eivissa, amb 53 casos per 100.000 habitants ha passat a nivell 1 mentre que Eivissa amb 41 casos queda en nivell 2. Per ells les decisions que ara mateix pren el govern no es mouen per un interesos sanitaris sino econòmics, per tal d’afavorir les grans empreses que només treballen l’estiu, tot sacrificant la petita i mitjana empresa de tot l’any. Molts d’ells tampoc no obriran de 20h a 22.30h, ja que, diuen, per a molts aquest horari no és viable ni rendible.

Finalment, a Formentera trobem diversitat d’opinions. Si que agraeixen aquesta l’ampliació d’horari, però la gran majoria no entenen que hagin de tancar els caps de setmana des de les 18h fins a les 20h. Afirmen que no els compensa obrir i que, des del punt de vista organitzatiu i d’horaris de treballadors, és molt complicat gestionar-ho.

Tot, després de que avui el Govern fes oficial noves mesures per prevenir els contagis. Dues d’elles són comuns a totes les illes: el toc de queda, que s’amplia de les 22h a les 23h; i les reunions i trobades familiars, que pasen a ser d’un màxim de sis persones si són a l’exterior i un màxim de sis també si es fan a l’interior d’una casa, però amb una condició, i és que en aquest cas, a l’interior, només poden ser d’un màxim de dos nuclis de convivència.

Però, si parlam de trobades socials, hi ha excepcions si són a terrasses de bars i restaurants i depenen de cada illa. En aquest cas, Mallorca i Eivissa estan al nivell 2 així que van juntes. Els interiors, continuen tancats i als exteriors es poden reunir fins a 4 persones, però no hi ha limitació de nuclis. Poden ser 4 persones de 4 nuclis diferents.

Hi ha més novetats també. La primera: les terrasses ja no estan limitades al 50%, sinó que ja es poden obrir completes. La segona: a partir d’ara els negocis hauran de continuar tancant a les 17 h de l’horabaixa, però de dilluns a dijous també podran obrir les terrasses de 20 a 22.30 h. ATENCIÓ: Només de dilluns a dijous. Molts restauradors de Mallorca ja han dit que no els surt a compte obrir aquestes dues hores i mijta al vespre.

24/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris