X

Javier Bauluz: “Les Canàries s’han convertit en illes-presó per als migrants”

El fotògraf ha documentat l'arribada de més de 20.000 migrants durant 6 mesos que ara recull en un llibre

27/04/2021

Javier Bauluz: “Les Canàries s’han convertit en illes-presó per als migrants”

Davant la reactivació de la ruta migratòria de les Canàries, IB3 Notícies ha parlat amb el fotoperiodista Javier Bauluz, que du més de sis mesos documentant amb la seva càmera la crisi migratòria a l’arxipèlag. Ara té en marxa una campanya de micromecenatge per al llibre que ha fet amb aquestes fotografies.

“La Ruta Canària” és un gran reportatge sobre els 180 dies en què ha estat documentant l’arribada de més de 20.000 immigrants a les costes de Canàries. Bauluz, que va guanyar el Premi Pulitzer el 1995 per la seva feina cobrint el genocidi de Ruanda, diu que vol que el nou llibre deixi constància que tot això ha passat. El llibre també retrata les condicions inhumanes que han patit els migrants en territori espanyol i europeu, com ara l’amuntegament durant mesos de 2.700 persones al moll de la localitat d’Arguineguín, a Gran Canària, i ara en la conversió d’aquest arxipèlag en el que Bauluz denomina “illes-presó”.

Uns desnonaments per diverses causes que fan que centenars de immigrants sobrevisquin al carrer. A tot això s’hi sumen els problemes que tenen molts d’ells als aeroports quan cerquen sortir de les Illes. Ara això està canviant gràcies a una sentència d’un jutge que reconeix que aquestes retencions són il·legals i ja hi comença a haver vols amb la península. La privació de llibertat, però, dels milers de persones que encara s’amunteguen als camps o malviuen als carrers i la incertesa total en la que viuen, fa que la situació psicològica sigui de desesperació.

Bauluz ha estat captant, durant els darrers mesos, totes aquestes situacions, a més de la tragèdia d’aquells que morien intentant arribar a les costes de Canàries. El micromecenatge de “La Ruta Canària” segueix actiu i qui hi vulgui contribuir ho pot fer aquí.

27/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris