X

L’OMS autoritza l’ús d’emergència de la vacuna de Moderna

És la cinquena que reb aquesta validació

01/05/2021

L’OMS autoritza l’ús d’emergència de la vacuna de Moderna

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha autoritzat incloure la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per la companyia Moderna en la seva llista d’ús d’emergència, convertint-se així en la cinquena a rebre aquesta validació.

Aquesta llista serveix per a avaluar la qualitat, seguretat i eficàcia de les vacunes Covid-19 i, a la vegada, permet als països accelerar la seva pròpia aprovació reguladora per a importar i administrar les vacunes, les quals han d’estar incloses en aquest llistat per a poder ser administrades amb el mecanisme COVAX.

La vacuna de Moderna ja ha estat revisada pel Grup Assessor Estratègic d’Experts en Immunització (SAGE, per les seves sigles en anglès) de l’OMS, que fa recomanacions sobre els grups prioritaris de vacunació. En aquest sentit, l’organisme la va recomanar, el passat 25 de gener, per a les persones majors de 18 anys.

Així mateix, l’Agència Americana del Medicament (FDA, per les seves sigles en anglès) va emetre el passat 18 de desembre una autorització per a l’ús d’emergència de la vacuna de Moderna, i l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va autoritzar la seva comercialització a la Unió Europea el 6 de gener.

Es tracta d’una vacuna basada en mNRA. El SAGE, basant-se en una mitjana de seguiment de dos mesos, va trobar que té una eficàcia d’eficàcia del 94,1 per cent. Encara que es proporciona com una suspensió congelada a -25 °C a -15 °C en un viària multidosi, els vials es poden emmagatzemar refrigerats a 2 °C o 8 °C fins a 30 dies abans de retirar la primera dosi, cosa que significa que “és possible que no sempre es necessiti equip de cadena de fred per a implementar la vacuna”.

01/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris