X

Els sindicats tornen al carrer el Primer de Maig per reclamar una sortida “més justa” de la crisi

CCOO i UGT lamenten les dures conseqüències que ha tengut la pandèmia de la COVID-19 també sobre els treballadors

01/05/2021

Els sindicats tornen al carrer el Primer de Maig per reclamar una sortida “més justa” de la crisi

Els sindicats CCOO i UGT han reivindicat aquest dissabte, a Palma, una sortida “més justa” de la crisi econòmica que ha derivat de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19.

Segons ha informat el secretari general de CCOO a Balears, José Luis García, en declaracions als mitjans, “els sindicats de classe tornen aquest dissabte, Primer de Maig, als carrers per a reivindicar, més que mai, davant la complicada situació que pateixen actualment els treballadors, una sortida més justa de la crisi”. Per a aconseguir-ho, ha explicat García, “és el moment que el Govern desplegui la reforma laboral, pugi els salaris mínims i derogui la reforma de les pensions de l’any 2013”. A més, ha afegit, “cal recuperar la negociació col·lectiva, perquè aquesta serà la clau de la recuperació”. García ha afirmat que “aquest Primer de Maig serà un punt d’inflexió en la pujada de to de les reivindicacions sindicals per a recuperar els drets dels treballadors”.

Per part seva, el secretari general d’UGT a Balears, Lorenzo Navarro, ha afirmat que “aquest dia és per a sortir als carrers i alçar la veu per reivindicar i exigir els drets dels treballadors”. A més, ha afegit Navarro, “com recull el lema del Primer de Maig d’enguany, ara toca complir amb la reforma laboral, pujar el salari mínim i elevar les pensions”. “El Govern de coalició ha d’enlairar l’agenda a la qual es va comprometre”, ha posat l’accent.

Els secretaris generals de CCOO i d’UGT a Balears han fet aquestes declaracions prèviament a la sortida de la caravana motoritzada que havien organitzat per a aquest Primer de Maig, que ha partit des de l’aparcament de l’Hipòdrom de Son Padro a les 11.30h. A la caravana motoritzada, que ha transcorregut pels principals carrers de Palma fins al Moll Vell, hi han participat prop d’un centenar de vehicles.

Un cop acabada estava previst que l’acte central d’aquest Primer de Maig tingués lloc al Parc de la Mar, però el mal temps ha fet canviar la ubicació. Finalment s’ha dut a terme al Teatre de CCOO. Un acte que ha estat seguit per més  d’un centenar de persones distribuïdes en dues sales –80 al pati de butaques del teatre i altres 50 en una sala habilitada per a poder seguir la celebració–. Entre els assistents s’ha pogut veure a representants polítics del PSIB-PSOE, com la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, o el batle de Palma José Hila; d’Unides Podemos, com la diputada per Balears en el Congrés Lucía Muñoz i el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo; de MÉS, com la diputada Joana Aina Campomar i la regidora Neus Truyol; i d’Esquerra Unida, com el seu secretari general, Juanjo Martínez.

El secretari general de CCOO a Balears, José Luis García, ha agraït l’assistència a l’acte d’aquest Primer de Maig de 2021 als representants de partits de l’esquerra en un moment en què “l’extrema dreta amenaça a aquest país”. En aquest sentit, ha recordat que el pròxim 4 de maig se celebren les eleccions a la Comunitat de Madrid i “és moment reivindicar la unitat de l’esquerra enfront de l’onada de la ultradreta”. “Madrid es juga molt i Espanya també perquè no es pot caure en el populisme que arrasa Europa”, ha defensat.

Per part seva, Navarro ha insistit el seu parlament durant l’acte central del Primer de Maig “que és hora de complir amb la reforma laboral, l’augment del salari mínim, la reforma de les pensions i la derogació de la llei mordassa”. “Els treballadors són imprescindibles i s’ha de posar en valor la seva feina no només amb fets si no amb paraules, perquè aquest ha estat un any molt dur per la COVID-19”, ha explicat.

En aquest sentit, ha lamentat que “malgrat que els ERTO han salvat milers de llocs i hi ha hagut prestacions tant per al col·lectiu dels fixos discontinus com per al dels autònoms, aquests s’han demostrat insuficients perquè no han arribat a tothom i l’Ingrés Mínim Vital s’ha quedat massa curt”. Per això ha demanat que el “Que ningú es quedi enrere” no pot ser només un eslògan”. Ha assegurat també que els sindicats es continuaran mobilitzant els dies 11 de cada mes fins que es compleixi el que reclamen, “un mercat laboral més igualitari, en el qual es derogui la reforma laboral, s’augmenti el salari mínim i es blindin les pensions”.

Durant l’acte central del Primer de Maig a Palma s’han pogut veure i escoltar mostres de suport a treballadors de l’Administració General de l’Estat i a professionals que estan subcontractats en la radiotelevisió pública d’IB3.

Presentació del moviment sindical ‘per una insularitat digna’

D’altra banda, cal assenyalar que aquest dissabte s’ha presentat un moviment d’unitat sindical –format per 12 organitzacions– que ha estat anomenat ‘Per una insularitat digna’. El seu portaveu, Gabriel Riera, ha dit que “aquest és un moviment d’unitat sindical en el qual s’espera poder arribar a incorporar el 100% d’organitzacions sindicals del personal de l’àmbit estatal”.

Quant al seu objectiu, ha precisat que “aquest és aconseguir la dignitat per als serveis públics estatals a Balears i per als seus treballadors davant els problemes sorgits en els darrers anys per la no compensació de la insularitat”.

01/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris