X

Manacor aspira a ser referent en el benestar emocional i la salut mental dels joves a les Balears

L'Ajuntament activa el departament de Joventut amb el primer pla de salut integral per als joves d'entre 12 i 30 anys del municipi

03/05/2021

Manacor aspira a ser referent en el benestar emocional i la salut mental dels joves a les Balears

Les tècniques de Joventut Xisca Dalmau i Margalida Mayol i la delegada de Joventut a l'Ajuntament de Manacor, Carme Gomila.

En espera d’un diagnòstic que radiografiï la salut mental dels adolescents a partir dels 12 anys fins als joves de 30, l’Ajuntament de Manacor maneja uns indicadors preocupants, com la taxa de suïcidi dins aquestra franja d’edat.

Recordem que a les Balears, el suïcidi és la primera causa de mort entre els 15 i 29 anys. La crisi pandèmica ha agreujat la problemàtica i, per això, avui s’ha presentat el nou departament de Joventut que impulsa el primer Pla de Salut Integral pel jovent del municipi. Carme Gomila , regidora de Joventut  defensa que ” el consistori manacorí no pot ni vol donar l’esquena a aquesta realitat. Així volem actuar de la mà dels joves i a per a ells”. Gomila afegeix: “posam en marxa el departament de Joventut, després de 20 anys sense polítiques actives envers el jovent”

Un pla que ja està en marxa i pretén treballar des de la prevenció, a partir de tallers i sessions individuals adreçats a tots els adolescents a partir dels 12 anys. També amb suport a les famílies.

Una de les tècniques del departament, Margalida Mayol, assegura que la intenció és “evitar arribar als símptomes i les patologies que diàriament arriben al servei públic de Salut Mental”. Recorda que el Servei de Salut Mental de l’IbSalut s’ha interessat “pel nostre projecte”.
El projecte de Manacor ha despert l’interès de l’IB- Salut que aviat mantendrà una trobada per marcar línies de treball i col·laboració. També es manté el lligam amb els centres educatius, policies tutor i totes les entitats relacionades amb els adolescents.

El pla de salut integral per als joves és una de les branques del nou departament de Joventut -recuperat després de 20 anys d’absència- però n’hi ha d’altres. S’obrirà un punt d’informació juvenil i un òrgan de participació, el Consell Municipal de Joves perquè aquest col·lectiu pugui tenir veu. En tot cas, la urgència ha fet prioritzar el pla de Salut Integral. Carme Gomila, regidora de Joventut, constata “angoixa generacional, ansietat i depressió entre adolescents i joves”

Els tallers per a joves i les sessions individuals comencen aquests dies, a una sala nova que s’ha obert a l’Espai Na Camel·la. Cal inscripció prèvia al telèfon o whatssap 617.648.774 o als correus electrònics xdalmau@manacor.org i mmayolnicolau@manacor.org . Un dels primers tallers -tots són de franc- treballarà sobre la vocació i el talent com a eines per trobar el camí acadèmic i laboral. Xisca Dalmau, tècnica de Joventut, explica que “les portes estan obertes a totes els joves d’entre 12 i 30 anys que desitgin gaudir d’una bona salut emocional i prevenir estats de malestar”.

Per impulsar el recent creat departament, el consistori manacorí ha aprovat una dotació de 100.000 euros i les dues tècniques que hi treballen, Margalida Mayol i Xisca Dalmau.

03/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris